ßßß Cookit - przepis na Gofry z bitą śmietaną i dżemem

Gofry z bitą śmietaną i dżemem

nazwa

Wykonanie

Domowe gofry z bitą śmietaną i dżemem przywodzą na myśl ciepłe letnie wieczory i stoisko z goframi nad morzem. Ja mam to pod nosem, 100 metrów do morza, 50 m do plaży - zdarza mi się skusić na gotowe gofry (raczej te w Sopocie, wieczorem na monciaku), ale to domowe to prawdziwa pychota i z prawdziwą konfiturą, a nie z owocami z żelatyną. Polecam też:
piernikowe gofry
gofry budyniowe .
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
2 łyżki cukru
2 jajka
do podania: bita śmietana (100 ml kremówki 36% + łyżka cukru pudru)
ulubione konfitury
Składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić ciasto na min. 15 minut.
Rozgrzać gofrownicę, nakładać ciasto, równomiernie rozsmarować i smażyć po kilka minut.
Uchylić gofrownicę i jeszcze 30 sekund smażyć, przełożyć na kratkę do ciasteczek - wtedy gofry pozostaną chrupiące, jeśli będziemy kłaść jedne na drugich to się zaparzą.
Podawać z ubitą kremówką (bitą śmietaną) i ulubionym dżemem lub konfiturą (u mnie morelowa Twój Ogród).
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/03/gofry-z-bita-smietana-i-dzemem.html