Wykonanie
Domowe gofry z
bitą śmietaną i
dżemem przywodzą na myśl ciepłe letnie wieczory i stoisko z goframi nad morzem. Ja mam to pod nosem, 100 metrów do morza, 50 m do plaży - zdarza mi się skusić na gotowe gofry (raczej te w Sopocie, wieczorem na monciaku), ale to domowe to prawdziwa pychota i z prawdziwą
konfiturą, a nie z
owocami z
żelatyną. Polecam też:piernikowe gofrygofry budyniowe .
2 szklanki
mąki2 szklanki
mlekaczubata łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 szklanki
oleju2 łyżki
cukru2
jajkado podania:
bita śmietana (100 ml kremówki 36% + łyżka
cukru pudru)ulubione
konfiturySkładniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić ciasto na min. 15 minut.Rozgrzać gofrownicę, nakładać ciasto, równomiernie rozsmarować i smażyć po kilka minut.Uchylić gofrownicę i jeszcze 30 sekund smażyć, przełożyć na kratkę do
ciasteczek - wtedy gofry pozostaną chrupiące, jeśli będziemy kłaść jedne na drugich to się zaparzą.Podawać z ubitą kremówką (
bitą śmietaną) i ulubionym
dżemem lub
konfiturą (u mnie morelowa Twój Ogród).