Wykonanie
Brukiew podobnie jak
jarmuż to warzywo kiedyś pospolite,
potem zapomniane, a teraz przeżywa swój rozkwit. Jadana była już w średniowiecznym Gdańsku, doskonale znano ją na Kaszubach po wojnie, ale kojarzy się z okresami głodu podczas wojny i niestety tak kojarzy ją także mój Dziadek, ale...jest prawdziwą zdrowotną bombą. Zawiera dużo wit. C, B i potasu oraz olejek goryczkowy (siarka), dzięki któremu zawdzięcza specyficzny smak, ale też zwalcza choroby wątroby, reumatyzm, a nawet anemię złośliwą. Wykazuje też działanie przeciwnowotworowe. Jest warzywem niskokalorycznym, więc polecana jest na diecie.

1 kg brukwi2
ziemniaki1 l
mleka2 łyżeczki
solipieprz naturalny,
kolorowy pieprz świeżo mielonymała gałązka świeżego
rozmarynyłyżka
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnkudo podania:
olej z
awokado,
prażona cebulka,
rozmarynBrukiew i
ziemniaki obrać, a
potem pokroić na małe kawałki.Do rondla z grubym dnem wlać
oliwę z oliwek i dodać posiekany
czosnek.Chwilę smażyć, po czym dodać
brukiew i
ziemniaki.Zalać
mlekiem, dodać
rozmaryn, zagotować.Po zagotowaniu gotować jeszcze 30 minut, do miękkości warzyw.Wyjąć
rozmaryn, a zupę zmiksować przy użyciu blendera na krem.Jeśli będzie zbyt gęsta dodać przegotowaną
wodę.Doprawić
solą,
pieprzem i zagotować.Swoją zupę podałam z
olejem z
awokado,
prażoną cebulką i
rozmarynem.
