ßßß Cookit - przepis na Flądra w cieście naleśnikowym z zapiekanymi ziemniakami

Flądra w cieście naleśnikowym z zapiekanymi ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Jutro środa popielcowa także ryba podana na obiad wpasuje się idealnie. Flądra to bardzo delikatna ryba. W towarzystwie zapiekanych ziemniaków prezentuje się bardzo smakowicie ;)
Składniki na ciasto naleśnikowe:
2 jajka
2 szklanki mąki
szklanka mleka
pół szklanki wody gazowanej
odrobina soli
Do miski wlewamy mleko, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki wody gazowanej. Ciasto musi być dość gęste, by dobrze oblepiło rybę, którą wcześniej solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
Jeśli nie chcemy tyle ciasta naleśnikowego wystarczy zmniejszyć proporcje, do odpowiedniej ilości ryb.
Zapiekane ziemniaki:
ziemniaki
słodka mielona papryka
sól, pieprz, rozmaryn
odrobina oleju lub oliwy z oliwek
Ziemniaki obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki (mogą być ćwiartki, jak kto lubi), a następnie wkładamy do garnka z odrobiną soli i gotujemy. Ściągamy z ognia po około 5 minutach od zagotowania, odlewamy wodę, w której się gotowały i odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy już wystygną dodaję łyżkę lub dwie oleju, wsypuję sporo mielonej papryki, bo nadaje fajnego koloru ziemniakom i na koniec dodaję także rozmaryn. Mieszam wszystko dokładnie i wykładam na papier do pieczenia.
Zapiekam w 200 stopniach aż do zarumienienia się ziemniaków. Ja lubię kiedy są chrupkie.
Źródło:http://upichcic.blogspot.com/2015/02/fladra-w-ciescie-nalesnikowym-z.html