Wykonanie

Jutro środa popielcowa także
ryba podana na obiad wpasuje się idealnie.
Flądra to bardzo delikatna
ryba. W towarzystwie zapiekanych
ziemniaków prezentuje się bardzo smakowicie ;)Składniki na ciasto naleśnikowe:2
jajka2 szklanki
mąkiszklanka
mlekapół szklanki
wody gazowanejodrobina
soliDo miski wlewamy
mleko, przesiewamy
mąkę, wbijamy
jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki
wody gazowanej. Ciasto musi być dość gęste, by dobrze oblepiło
rybę, którą wcześniej solimy,
pieprzymy oraz skrapiamy
sokiem z cytryny.Jeśli nie chcemy tyle ciasta naleśnikowego wystarczy zmniejszyć proporcje, do odpowiedniej ilości ryb.Zapiekane
ziemniaki:
ziemniakisłodka mielona
paprykasól,
pieprz,
rozmarynodrobina
oleju lub
oliwy z oliwekZiemniaki obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki (mogą być ćwiartki, jak kto lubi), a następnie wkładamy do garnka z odrobiną
soli i gotujemy. Ściągamy z ognia po około 5 minutach od zagotowania, odlewamy
wodę, w której się gotowały i odstawiamy do wystygnięcia.Kiedy już wystygną dodaję łyżkę lub dwie
oleju, wsypuję sporo mielonej
papryki, bo nadaje fajnego koloru
ziemniakom i na koniec dodaję także
rozmaryn. Mieszam wszystko dokładnie i wykładam na papier do pieczenia.Zapiekam w 200 stopniach aż do zarumienienia się
ziemniaków. Ja lubię kiedy są chrupkie.