ßßß
6 jajek3/4 szklanki cukru150 ml oleju2 szklanki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaokoło 10 sztuk śliwekcukier puder do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier i dalej ubijać.Nadal miksując dodawać po kolei żółtka, a następnie stróżką wlać olej.Zmiksować aż ciasto będzie jednolite i gładkie.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.Do masy wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie ręcznie wymieszać (albo mikserem na najwolniejszych obrotach) do połączenia się składników.Ciasto przelać do prostokątnej formy 20x30 cm (lub piec w dużej tortownicy, moja była troszkę za mała, proponuję 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec przez 50 minut w temp. 170 st.C.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

