Wykonanie
Za samymi
śliwkami nie przepadam, za powidłami też, ale ciasta ze
śliwkami to coś, co bardzo lubię. Dzisiaj ciasto ze
śliwkami wyjątkowo puszyste i delikatne. Takie idealne do
kawki lub
herbatki. Zapraszam na prosty przepis na ciasto ze
śliwkami. Inne przepisy na ciasta ze
śliwkami:orkiszowa
tarta ze
śliwkamikruche ze
śliwkami i
budyniemdrożdżówka ze
śliwkamimarmurkowy placek ze
śliwkami .inspiracja

6
jajek3/4 szklanki
cukru150 ml
oleju2 szklanki
mąkiłyżeczka
proszku do pieczeniaokoło 10 sztuk
śliwekcukier puder do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać
cukier i dalej ubijać.Nadal miksując dodawać po kolei
żółtka, a następnie stróżką wlać
olej.Zmiksować aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i przesiać.Do masy wsypać
mąkę z proszkiem i delikatnie ręcznie wymieszać (albo mikserem na najwolniejszych obrotach) do połączenia się składników.Ciasto przelać do prostokątnej formy 20x30 cm (lub piec w dużej tortownicy, moja była troszkę za mała, proponuję 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec przez 50 minut w temp. 170 st.C.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.


