Wykonanie
Ciasto ze
śliwkami to coś, co jednoznacznie kojarzy mi się z dzieciństwem. Kruche ciasto ze
śliwkami, przygotowywane przez moją Mamę, to zawsze był prawdziwy hit.Jednak, gdy sama piekę ciasta, to bardzo rzadko decyduję się na zabawę z kruchym
ciastem – w zasadzie sama nie wiem
czemu. Wolę zagniatanie
drożdżowego, lub szybkie mieszanie
biszkoptowego.Tym razem zdecydowałam się na ciasto
biszkoptowe, ponieważ nie mogłam się doczekać, aż ukroję pierwszy kawałek ciasta. Mówiąc krótko – zabrakło mi cierpliwości ;)Nie żałuję jednak, ponieważ ciasto wyszło pyszne. Słodki, puszysty
biszkopt i kwaskowe, miękkie
śliwki, to połączenie idealne…Przepis pochodzi ze zbiorczej książki „Ciasta domowe” Biblioteczki Poradnika Domowego
Składniki:· 4
jajka· Szklanka
cukru· 1,5 szklanki
mąki (u mnie jasna orkiszowa)· 4 łyżki
oleju· Łyżeczka
proszku do pieczenia· Pół kilo wybranych
śliwek·
Cukier puder do dekoracji
Jajka ucieramy z
cukrem. Dodajemy
olej,
mąkę i
proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Śliwki kroimy na połówki i pozbawiamy pestek.Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej
masłem. Na wierzchu ciasno układamy połówki
śliwek, skórką do dołu.Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50-60 minut – sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone, przy pomocy patyczka – musi być suchy po wbiciu w ciasto.Gdy ciasto jest jeszcze gorące posypujemy wierzch
cukrem puderem.Smacznego!