ßßß
5 jajek1 i 1/4 szklanki cukrułyżka cukru waniliowegołyżeczka proszku do pieczenia2 i 3/4 szklanki mąkiszklanka olejuszklanka wody gazowanej + 3 łyżki wody3 łyżki kakaoBiałka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę.Stopniowo dosypywać do białek cukier i cukier waniliowy, ciągle miksując aż będzie gęsta piana.Teraz kolejno dodawać żółtka i miksować.Do masy przesiać mąkę i proszek, wlać szklankę oleju i szklankę wody gazowanej (sprawdzi się również oranżada).Miksujemy na najmniejszych obrotach miksera chwilę do połączenia się składników.Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i jeszcze 3 łyżki wody - krótko zmiksować.Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia albo całą tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą.Na środek tortownicy wlewać łyżkę jasnego ciasto, następnie dalej na środek łyżkę ciemnego ciasta.Postępować tak, wlewając naprzemiennie na środek, aż skończą się masy - paski zebry rozchodzą się do brzegów blaszki.Piec w temp. 180 st.C. przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.
