Wykonanie
Ciasto zebra to pierwsze ciasto, jakie przygotowałam mając pewnie koło 10 lat. Oczywiście pod nadzorem mamy spróbowałam coś przyrządzić sama, pewnie zachęcona przez koleżanki w szkole. Efekt był taki, że ciasto niby wyszło i wszyscy je zjedli, ale było zakalcem. Długo mi to pozostało w pamięci i nie mogłam się wziąć ponownie do tego wypieku. Jednak porażki należy zostawić i brać się dalej do pracy, po tylu latach - że nikt nie pamiętał nawet, że to kiedyś takie ciasto robiłam, upiekłam je po raz drugi, z tego samego przepisu. Wyszło doskonałe - zostało zjedzone raz dwa, nawet bez polewy i
cukru pudru. Koniecznie spróbujcie zrobić ciasto zebra, bo to jedne z łatwiejszych i efektownych ciast. Z takich prostych ciast polecam też:placek na
maślance z
owocamimurzynek ekspresowy bez
jajekbananowiec bez pieczenia .

5
jajek1 i 1/4 szklanki
cukrułyżka
cukru waniliowegołyżeczka
proszku do pieczenia2 i 3/4 szklanki
mąkiszklanka
olejuszklanka
wody gazowanej + 3 łyżki
wody3 łyżki
kakaoBiałka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę.Stopniowo dosypywać do
białek cukier i
cukier waniliowy, ciągle miksując aż będzie gęsta piana.Teraz kolejno dodawać
żółtka i miksować.Do masy przesiać
mąkę i proszek, wlać szklankę
oleju i szklankę
wody gazowanej (sprawdzi się również oranżada).Miksujemy na najmniejszych obrotach miksera chwilę do połączenia się składników.Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać
kakao i jeszcze 3 łyżki
wody - krótko zmiksować.Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia albo całą tortownicę natłuścić i obsypać
bułką tartą.Na środek tortownicy wlewać łyżkę jasnego ciasto, następnie dalej na środek łyżkę ciemnego ciasta.Postępować tak, wlewając naprzemiennie na środek, aż skończą się masy - paski zebry rozchodzą się do brzegów blaszki.Piec w temp. 180 st.C. przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.

