Wykonanie
Od jakiegoś czasu zauważyłam, że zmienił mi się trochę smak. Przekonuje się do potraw, których nie lubiłam, zaczęłam stosować coraz więcej pikantnych przypraw, szukam nowych rozwiązań.
Seler to warzywo o intensywnym zapachu, dlatego warto przełamać go nutą
mleka lub
śmietany.
Seler jest dobry na stawy, nerki, pomaga zwalczyć nadciśnienie, sprawdza się w dietach, bo oczyszcza i ma niewiele kalorii. Warto, więc przyrządzić krem z
selera, a jeśli nie to:krem z
kukurydzykrem z
porówkrem z
brokułów ."Nie ma jak u mamy" E. Aszkiewicz

duży
seler1,5 l
wody lub
bulionułyżka
mąki ziemniaczanej3 łyżki zimnego
mleka150 ml
śmietankisól,
pieprzstarty ser żółty
Seler obrać i pokroić w cienkie krążki, włożyć do rondla.Zalać wrzącą
wodą (wtedy dodać
sól i
pieprz) lub
bulionem i gotować pod przykryciem około 20 minut - aż
seler będzie miękki.Zmiksować przy użyciu blendera.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z
mlekiem i wlać do zupy.Dodać
śmietankę - jeśli zupa będzie jeszcze za gęsta dolać
wody i zagotować.Doprawić do smaku.Podawać posypaną
żółtym serem.
