ßßß Cookit - przepis na Krem z selera

Krem z selera

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu zauważyłam, że zmienił mi się trochę smak. Przekonuje się do potraw, których nie lubiłam, zaczęłam stosować coraz więcej pikantnych przypraw, szukam nowych rozwiązań. Seler to warzywo o intensywnym zapachu, dlatego warto przełamać go nutą mleka lub śmietany. Seler jest dobry na stawy, nerki, pomaga zwalczyć nadciśnienie, sprawdza się w dietach, bo oczyszcza i ma niewiele kalorii. Warto, więc przyrządzić krem z selera, a jeśli nie to:
krem z kukurydzy
krem z porów
krem z brokułów .
"Nie ma jak u mamy" E. Aszkiewicz
duży seler
1,5 l wody lub bulionu
łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki zimnego mleka
150 ml śmietanki
sól, pieprz
starty ser żółty
Seler obrać i pokroić w cienkie krążki, włożyć do rondla.
Zalać wrzącą wodą (wtedy dodać sól i pieprz) lub bulionem i gotować pod przykryciem około 20 minut - aż seler będzie miękki.
Zmiksować przy użyciu blendera.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do zupy.
Dodać śmietankę - jeśli zupa będzie jeszcze za gęsta dolać wody i zagotować.
Doprawić do smaku.
Podawać posypaną żółtym serem.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/01/krem-z-selera.html