ßßß Cookit - przepis na Panna cotta z piwną galaretką

Panna cotta z piwną galaretką

nazwa

Wykonanie

Na pewno wiecie, że mięso gotowane z użyciem piwa jest często bardziej soczyste. Jakiś czas temu robiłam żeberka słodko-pikantne na piwie, a jeszcze wcześniej marynowałam kurczaka w piwie do sezamowych kąsków . Dzisiaj proponuję oryginalny deser z użyciem piwa, a dokładnie jest to waniliowa panna cotta z piwną galaretką.
pół szklanki śmietanki 30%
pół szklanki mleka
2 łyżki cukru
pół laski wanilii
2 łyżeczki żelatyny
pół szklanki piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
2 łyżki miodu
2 goździki
czubata łyżeczka żelatyny
Śmietankę z mlekiem, cukrem i wyjętymi ziarenkami z laski wanilii zagotować.
Odstawić garnuszek, dodać żelatynę i wymieszać porządnie trzepaczką.
Masę przelać do pucharków, wstawić do lodówki, aby panna cotta stężała.
Piwo wlać do innego rondelka, dodać miód i goździki, zagotować.
Gotować chwilę - do momentu aż płyn zacznie gęstnieć.
Przecedzić przez sito, albo wyjąć goździki.
Odstawić z palnika, dodać żelatynę, zostawić do ostudzenia.
Chłodną galaretkę wylać na panna cottę.
Zostawić do stężenia w lodówce.
Na wierzch można zetrzeć czekoladę.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/11/panna-cotta-z-piwna-galaretka.html