Wykonanie
Na pewno wiecie, że
mięso gotowane z użyciem
piwa jest często bardziej soczyste. Jakiś czas temu robiłam
żeberka słodko-pikantne na
piwie, a jeszcze wcześniej marynowałam
kurczaka w
piwie do
sezamowych kąsków . Dzisiaj proponuję oryginalny deser z użyciem
piwa, a dokładnie jest to waniliowa panna cotta z
piwną galaretką.

pół szklanki
śmietanki 30%pół szklanki
mleka2 łyżki
cukrupół
laski wanilii2 łyżeczki
żelatynypół szklanki
piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody2 łyżki
miodu2
goździkiczubata łyżeczka
żelatynyŚmietankę z
mlekiem,
cukrem i wyjętymi ziarenkami z
laski wanilii zagotować.Odstawić garnuszek, dodać
żelatynę i wymieszać porządnie trzepaczką.Masę przelać do pucharków, wstawić do lodówki, aby panna cotta stężała.
Piwo wlać do innego rondelka, dodać
miód i
goździki, zagotować.Gotować chwilę - do momentu aż płyn zacznie gęstnieć.Przecedzić przez sito, albo wyjąć
goździki.Odstawić z palnika, dodać
żelatynę, zostawić do ostudzenia.Chłodną
galaretkę wylać na panna cottę.Zostawić do stężenia w lodówce.Na wierzch można zetrzeć
czekoladę.

