ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa panna cotta z galaretką owocową

Czekoladowa panna cotta z galaretką owocową

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
200 ml pełnego mleka 3,2%
200 ml śmietanki kremowej 36%
1 łyżeczka kakao
50 g cukru
1/2 laski wanilii
80 g ciemnej czekolady
Galaretka owocowa:
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki musu owocowego*
2 łyżki cukru
* mrożone maliny lub truskawki zagotować, przetrzeć przez sito, odmierzyć odpowiednią ilość.
Przygotowanie
Galaretka owocowa: żelatynę zalać 1 łyżką ciepłej wody i odstawić na 5 minut do namoczenia. Mus owocowy zagotować razem z cukrem, odstawić z ognia i dodać żelatynę. Mieszać aż do całkowitego jej rozpuszczenia.
Mus wlać do 4 naczynek i ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Gdy mus zastygnie, można wlać ostudzoną czekoladową panna cottę.
Czekoladowa panna cotta: żelatynę zalać 1 łyżką ciepłej wody i odstawić na 5 minut do namoczenia. W rondelku umieścić mleko, śmietankę, kakao, cukier oraz przepołowioną wzdłuż laskę wanilii. Doprowadzić do delikatnego zagotowania na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii i łyżeczkę wyskrobać ziarenka. Laskę i ziarenka umieścić z powrotem w rondelku, dodać posiekaną czekoladę i mieszać aż cała się roztopi. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać przez 2 - 3 minuty, aż całkowicie się rozpuści. W razie konieczności można ustawić rondelek na minimalnym ogniu. Przelać przez sito i ostudzić.
Wystudzony krem wylać na warstwę musu malinowego, ostudzić i schłodzić przez kilka godzin.
Wskazówki
W sezonie na świeże owoce deser możemy udekorować malinami lub truskawkami. Możemy również dodać bitą śmietanę.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/panna_cotta_przepisy/panna_cotta_czekoladowa/przepis.html