Wykonanie
Składniki4 porcje1 i 1/2 łyżeczki
żelatyny200 ml pełnego
mleka 3,2%200 ml
śmietanki kremowej 36%1 łyżeczka
kakao50 g
cukru1/2
laski wanilii80 g ciemnej
czekoladyGalaretka owocowa:1 i 1/2 łyżeczki
żelatyny3/4 szklanki
musu owocowego*2 łyżki
cukru* mrożone
maliny lub
truskawki zagotować, przetrzeć przez sito, odmierzyć odpowiednią ilość.Przygotowanie
Galaretka owocowa:
żelatynę zalać 1 łyżką ciepłej
wody i odstawić na 5 minut do namoczenia.
Mus owocowy zagotować razem z
cukrem, odstawić z ognia i dodać
żelatynę. Mieszać aż do całkowitego jej rozpuszczenia.Mus wlać do 4 naczynek i ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Gdy mus zastygnie, można wlać ostudzoną
czekoladową panna cottę.Czekoladowa panna cotta:
żelatynę zalać 1 łyżką ciepłej
wody i odstawić na 5 minut do namoczenia. W rondelku umieścić
mleko,
śmietankę,
kakao,
cukier oraz przepołowioną wzdłuż
laskę wanilii. Doprowadzić do delikatnego zagotowania na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, wyjąć
laskę wanilii i łyżeczkę wyskrobać ziarenka. Laskę i ziarenka umieścić z powrotem w rondelku, dodać posiekaną
czekoladę i mieszać aż cała się roztopi. Dodać namoczoną
żelatynę i mieszać przez 2 - 3 minuty, aż całkowicie się rozpuści. W razie konieczności można ustawić rondelek na minimalnym ogniu. Przelać przez sito i ostudzić.Wystudzony krem wylać na warstwę musu
malinowego, ostudzić i schłodzić przez kilka godzin.WskazówkiW sezonie na świeże
owoce deser możemy udekorować
malinami lub
truskawkami. Możemy również dodać
bitą śmietanę.