Wykonanie
Z odrobina
wanilii i z
cynamonem. Nie wiem, czy wiecie, ze Meksyk jest ojczyzna czekolady? Aztekowie i Majowie pili
czekolade juz przed tysiacem lat z
woda,
wanilia i
chili. Stamtad
czekolada poplynela do Hiszpanii, a
potem zadomowila sie na calym swiecie. Przyrzadzilam sobie taka filizanke
czekolady i odplynelam... Daleko...
Moze do Meksyku? ;)
Dla 6 osob:250 ml
smietany kremowki1
laska wanilii125 g polamnej na czesci ciemnej
czekoaldy (przynajmniej 70% zawartosci
kakao)1,5 l
mleka4 lyzki
cukru2 lyzki mielonego
cynamonulaski
cynamonu do dekoracji
Smietane ubic na sztywno. Laske
wanili przekroic wzdluz i wyjac ziarnista maz, wymieszac z ubita
smietana.
Czekolade rozpuscic w metalowym rondelku w kapieli
wodnej.
Mleko wlac do rondla, wymieszac z
cukrem i
cynamonem, ogrzac, ale nie gotowac. Wlac czesc
mleka do
czekolady, wymieszac. Nastepnie przelac
czekolade do reszty
mleka i ubic trzepaczka, aby skladniki sie polaczyly.Podawac z kleksem waniliowej
smietanki i laskami
cynamonu do mieszania.Przepis dodaje do akcji:Przepis i informacje historyczne z ksiazki: "
Gorace napoje" wyd.RM 2009 r.