Wykonanie
Przechadzając się po sklepach czuć już zbliżający się świąteczny klimat, choć dopiero co, druga połowa listopada rozpoczęta. Niektórym to przeszkadza, mnie osobiście jakoś nie. Może dlatego, że uwielbiam święta. Zainspirowana tymi sklepowymi wystawkami oraz chłodną aurą poczułam chęć na gorącą
czekoladę . Ten
napój kojarzy mi się ze śniegiem, ze wzorami rzeźbionymi mrozem na szybach, z siedzeniem otuloną w kocu przed dobrym filmem z filiżanką gorącej
czekolady w dłoniach. Rozmarzyłam się...
Składniki:1 tabliczka
gorzkiej czekolady (90-100g)200 ml
mleka200 ml
śmietanki 30%4 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
kakaoszczypta
cynamonuNa niewielkim ogniu rozpuścić w rondelku połamaną
czekoladę w
mleku i 100 ml
śmietanki. Dodać 3 łyżeczki
cukru,
kakao i
cynamon. Wymieszać.Resztę
śmietanki ubić z pozostałym
cukrem. Udekorować.