ßßß Cookit - przepis na Czekolada na gorąco

Czekolada na gorąco

nazwa

Wykonanie

W takie zimowe wieczory czekolada na gorąco, kremowa, słodka, aromatyczna, to nieodzowny dodatek do dobrej książki lub filmu i ciepłego koca.
500ml mleka
150g mlecznej czekolady
1 kawałek kory cynamonu ok 5cm
5-6 goździków
śmietana kremówka 36%
1 łyżka cukru
Do garnka wlać mleko i połamaną czekoladę, wrzucić korę i goździki - w całości. Rozpuszczać na wolnym ogniu mieszając żeby się nie przypaliło. Ja nie doprowadzam do zagotowania. Rozlać przez sitko do kubeczków. Śmietanę ubić na sztywno, na koniec dodając cukier. Wyłożyć na czekoladę w kubku, wsadzić łyżeczkę do kubka, przykryć kocykiem i zatopić się w lekturze interesującej książki.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/12/domowa-czekolada-na-goraco.html