ßßß
4 szkl. mąki2 szkl. cukru6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)1 1/3 margaryny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżki kakao1 łyżka mąki ziemniaczanej (zastąpiłam łyżką kisielu truskawkowego) na mus:600g rabarbaru1/3 szkl. cukru (można pominąć)3 łyżki wodyMąkę z proszkiem przesiać, dodać margarynę i żółtka.Dodać 2/3 szklanki cukru i zagnieść kruche ciasto.Podzielić na 3 cześci, do jednej z nich dodać kakao. Wstawić do lodówki/zamrażalnika na min.30min.Rabarbar myjemy, czyścimy i kroimy w kosteczkę.Dodać wodę, cukier i rozgotować.Można zmiksować na mus, ja pominęłam.Białka ubić na pianę, dodawać stopniowo pozostały cukier (1 1/3szkl.) a następnie łyżkę mąki ziemniaczanej (czy kisielu, który nadaje delikatny różowy kolorek).Dużą, prostokątną blachę wykładamy papierem.Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.Wyjmujemy ciasta z lodówki.Na dół blaszki ścieramy na tarce (grube oczka) pierwszą część ciasta.Na to wylewamy mus.Ścieramy ciasto z kakao.Wylewamy pianę z białek.Na górę ścieramy kolejną część jasnego ciasta.Piec ok.40min.