Wykonanie
Dla najwspanialszej Jolanty.Dla Mamy.Wszystkiego słodkiego :*Pleśniak z
rabarbareminspiracja

4 szkl.
mąki2 szkl.
cukru6
jajek (
żółtka i
białka oddzielnie)1 1/3
margaryny1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżki
kakao1 łyżka
mąki ziemniaczanej (zastąpiłam łyżką
kisielu truskawkowego) na mus:600g
rabarbaru1/3 szkl.
cukru (można pominąć)3 łyżki
wodyMąkę z proszkiem przesiać, dodać
margarynę i
żółtka.Dodać 2/3 szklanki
cukru i zagnieść kruche ciasto.Podzielić na 3 cześci, do jednej z nich dodać
kakao. Wstawić do lodówki/zamrażalnika na min.30min.
Rabarbar myjemy, czyścimy i kroimy w kosteczkę.Dodać
wodę,
cukier i rozgotować.Można zmiksować na mus, ja pominęłam.
Białka ubić na pianę, dodawać stopniowo pozostały
cukier (1 1/3szkl.) a następnie łyżkę
mąki ziemniaczanej (czy
kisielu, który nadaje delikatny różowy kolorek).Dużą, prostokątną blachę wykładamy papierem.Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.Wyjmujemy ciasta z lodówki.Na dół blaszki ścieramy na tarce (grube oczka) pierwszą część ciasta.Na to wylewamy mus.Ścieramy ciasto z
kakao.Wylewamy pianę z
białek.Na górę ścieramy kolejną część jasnego ciasta.Piec ok.40min.