wg. Nigelli Lawson250 g ciemnej czekolady (zawierającej min. 70% kakao)125 g miękkiego masła6 jajek: 2 całe, 4 z żółtkami oddzielonymi od białek175 g cukru2 łyżki likieru Cointreau (pominęłam)starta skórka z 1 pomarańczy (pominęłam) na masę śmietankową:500 ml śmietany kremówki1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub dwie łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżka likieru Cointreau (pominęłam)kakao do posypaniaRozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej/mikrofalówce.Dodać do czekoladymasło, poczekać aż przestygnie masa.Ubić 2 całe jajka i 4 żółtka z 75g cukru. Dodać ostudzoną masę czekoladową (likier, skórkę).Ubić 4 białka i dodać pozostałą ilość cukru.Najpierw dodać kilka łyżek piany z białek do masy czekoladowej, wymieszać, a następnie całą masę czekoladową przełożyć do białek.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 30-40min do momentu aż ciasto popęka.Ostudzić na kratce, środek się zapadnie i będzie przypominał krater.Przed podaniem ubić kremówkę z ekstraktem/cukrem waniliowym ( i likierem).Wypełnić zagłębienie ciasta kremówką i posypać na wierzch kakao.