ßßß
Deser, który polecam na Walentynki. Szybki w przygotowaniu, wyborny w smaku. Tak naprawdę powinien być zrobiony z gorzkiej czekolady, ale mój mąż takiej nie lubi, zrobiłam więc z mlecznej. Mus na gorzkiej czekoladzie w smaku będzie mocniejszy i będzie miał ciemniejszy kolor. Z mlecznej też wyszedł pyszny, ale ostrzegam.... zapycha... i to na maxa! Po takim deserze nawet taki łasuch jak ja, nic już w siebie nie wmusi! Mimo to bardzo polecam!!!Składniki (na 2 pucharki):4 żółtka100 g mlecznej czekolady1 łyżeczka cukru z wanilią200 ml śmietanki kremówki2 łyżki kakaoŻółtka wbić do miski, ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą (tak, aby miska jej nie dotykała), dodać cukier z wanilią i mikserem ubić na biało. Dodać połamaną czekoladę oraz kakao i mieszać do rozpuszczenia. Śmietankę ubić na sztywno, łyżkę odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z masą żółtkową. Przelać do pucharków, wstawić na kilka godzin do lodówki. Ozdobić pozostałą śmietaną, czekoladą lub owocami.