Wykonanie

2 średnie
gruszki6 łyżek (85g) butter, stopionego i schłodzonego2/3 szklanki (125g)
cukru trzcinowego240 ml
maślanki bądź zwykłego
mleka2 duże
jajka, roztrzepane1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego3/4 szklanki (75g)
płatków owsianych1 szklanka (125g)
mąki przennej1/2 szklanki (60g)
mąki pełnoziarnistej3/4 łyżeczki
sody2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu1/2 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej3/4 łyżeczki
soli1 szklanka (120g)
orzechów włoskich, drobno pokrojonych100 g drobno pokrojonej
gorzkiej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 220' C. Wyłóż foremki do muffinek specjalnymi papierkami (ok 16 sztuk).Obierz
gruszki, przekrój na pół i wydrąż pestki. Zetrzyj
gruszkę na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z roztopionym
masłem,
cukrem,
maślanką,
jajkami i
wanilią.W drugiej misce wymieszaj razem
płatki owsiane,
mąki,
sodę,
proszek do pieczenia,
przyprawy,
czekoladę i połowę
orzechów . Następnie wymieszaj z mokrym
ciastem. Pamiętaj, aby mieszać za długo.Wypełnij foremki
ciastem prawie do samego końca i posyp pozostałymi
orzechami. Włóż muffinki do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 190' C. Piecz ok. 20-25 min, aż bedą złoto brązowe, a na wbitej w nie wykałaczce po wyjęciu nie będzie ciasta. Wyłącz piekarnik i otwórz go. Wyjmij muffiny po 10 minutach.
