ßßß
2 średnie gruszki6 łyżek (85g) butter, stopionego i schłodzonego2/3 szklanki (125g) cukru trzcinowego240 ml maślanki bądź zwykłego mleka2 duże jajka, roztrzepane1 łyżeczka ekstraktu waniliowego3/4 szklanki (75g) płatków owsianych1 szklanka (125g) mąki przennej1/2 szklanki (60g) mąki pełnoziarnistej3/4 łyżeczki sody2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej3/4 łyżeczki soli1 szklanka (120g) orzechów włoskich, drobno pokrojonych100 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 220' C. Wyłóż foremki do muffinek specjalnymi papierkami (ok 16 sztuk).Obierz gruszki, przekrój na pół i wydrąż pestki. Zetrzyj gruszkę na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z roztopionym masłem, cukrem, maślanką, jajkami i wanilią.W drugiej misce wymieszaj razem płatki owsiane, mąki, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy, czekoladę i połowę orzechów . Następnie wymieszaj z mokrym ciastem. Pamiętaj, aby mieszać za długo.Wypełnij foremki ciastem prawie do samego końca i posyp pozostałymi orzechami. Włóż muffinki do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 190' C. Piecz ok. 20-25 min, aż bedą złoto brązowe, a na wbitej w nie wykałaczce po wyjęciu nie będzie ciasta. Wyłącz piekarnik i otwórz go. Wyjmij muffiny po 10 minutach.