ßßß
 
            
         Sos bolognese we Włoszech znany jako ragu alla bolognese, jest mięsnym sosem pochodzącym z Bolonii. Podaje sie go z tagiatelle lub innymi makaronami i wykorzystuje do przygotowania lasagne alla bolognese. Sekretem dobrego ragu alla bolognese jest długi czas gotowania i rożne techniki wchodzące w jego przygotowanie takie jak: odparowywanie, smażenie sautè oraz duszenie. Do jego wykonania wykorzystuje sie soffrito czyli charakterystyczny mix cebuli, selera i marchewki, rożne rodzaje mięsa, mieso oraz małą ilośc pomidorowej passaty. Najstarszy zarejestrowany przepis na ragu pochodzi z 18 wieku. Dopiero w 1891 roku został użyty termin bolognese. We Włoszech nie podaje sie ragu ze spaghetti, więc tzw. Spaghetti bolognese stało sie popularne poza granicami Italii.Porcje: 4Przygotowanie: 15 minGotowanie: 2hSkładniki:•2 łyżki oliwy•40 g masła•1 cebula pokrojona w kostkę•1 seler pokrojony w kostkę•1 marchewka pokrojona w kostkę•1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki•250 g wołowiny•4 łyżki pomidorowego puree•120 ml białego wytrawnego winaRozgrzeje oliwę i masło na dużej patelni i dodaj cebulę Przyjryj i smaż cebule na średnim ogniu przez 5-10 min, aż zmięknie Dodaj marchewkę i seler, przykryj i smaż przez 5-10 min, aż warzywa zmiękną i nabiorą lekko brązowego koloru dodaj czosnek i smaż przez kolejne kilka minut dodaj mięso rozdrabniając je drewnianą łyżka na mniejsze kawałki i zwiększ ogień Smaż przez kilka minut, aż mięso straci swój czerwony kolor Dodaj pomidorowe pureé, wymieszaj, a następnie dodaj wino i 120 ml wody dopraw solą i pieprzem zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 1,5 h dodając 120 ml wody kiedy zacznie ubywać sosu Sos powinien pokrywać mięso przez pierwszą godzinę gotowania i lekko bulgotać
Sos bolognese we Włoszech znany jako ragu alla bolognese, jest mięsnym sosem pochodzącym z Bolonii. Podaje sie go z tagiatelle lub innymi makaronami i wykorzystuje do przygotowania lasagne alla bolognese. Sekretem dobrego ragu alla bolognese jest długi czas gotowania i rożne techniki wchodzące w jego przygotowanie takie jak: odparowywanie, smażenie sautè oraz duszenie. Do jego wykonania wykorzystuje sie soffrito czyli charakterystyczny mix cebuli, selera i marchewki, rożne rodzaje mięsa, mieso oraz małą ilośc pomidorowej passaty. Najstarszy zarejestrowany przepis na ragu pochodzi z 18 wieku. Dopiero w 1891 roku został użyty termin bolognese. We Włoszech nie podaje sie ragu ze spaghetti, więc tzw. Spaghetti bolognese stało sie popularne poza granicami Italii.Porcje: 4Przygotowanie: 15 minGotowanie: 2hSkładniki:•2 łyżki oliwy•40 g masła•1 cebula pokrojona w kostkę•1 seler pokrojony w kostkę•1 marchewka pokrojona w kostkę•1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki•250 g wołowiny•4 łyżki pomidorowego puree•120 ml białego wytrawnego winaRozgrzeje oliwę i masło na dużej patelni i dodaj cebulę Przyjryj i smaż cebule na średnim ogniu przez 5-10 min, aż zmięknie Dodaj marchewkę i seler, przykryj i smaż przez 5-10 min, aż warzywa zmiękną i nabiorą lekko brązowego koloru dodaj czosnek i smaż przez kolejne kilka minut dodaj mięso rozdrabniając je drewnianą łyżka na mniejsze kawałki i zwiększ ogień Smaż przez kilka minut, aż mięso straci swój czerwony kolor Dodaj pomidorowe pureé, wymieszaj, a następnie dodaj wino i 120 ml wody dopraw solą i pieprzem zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 1,5 h dodając 120 ml wody kiedy zacznie ubywać sosu Sos powinien pokrywać mięso przez pierwszą godzinę gotowania i lekko bulgotać