Wykonanie
Sos bolognese we Włoszech znany jako ragu alla bolognese, jest mięsnym sosem pochodzącym z Bolonii. Podaje sie go z tagiatelle lub innymi
makaronami i wykorzystuje do przygotowania lasagne alla bolognese. Sekretem dobrego ragu alla bolognese jest długi czas gotowania i rożne techniki wchodzące w jego przygotowanie takie jak: odparowywanie, smażenie sautè oraz duszenie. Do jego wykonania wykorzystuje sie soffrito czyli charakterystyczny mix
cebuli,
selera i
marchewki, rożne rodzaje
mięsa,
mieso oraz małą ilośc pomidorowej passaty. Najstarszy zarejestrowany przepis na ragu pochodzi z 18 wieku. Dopiero w 1891 roku został użyty termin bolognese. We Włoszech nie podaje sie ragu ze spaghetti, więc tzw. Spaghetti bolognese stało sie popularne poza granicami Italii.Porcje: 4Przygotowanie: 15 minGotowanie: 2hSkładniki:•2 łyżki
oliwy•40 g
masła•1
cebula pokrojona w kostkę•1
seler pokrojony w kostkę•1
marchewka pokrojona w kostkę•1 ząbek
czosnku pokrojony w cienkie plasterki•250 g
wołowiny•4 łyżki
pomidorowego puree•120 ml białego
wytrawnego winaRozgrzeje
oliwę i
masło na dużej patelni i dodaj
cebulę Przyjryj i smaż
cebule na średnim ogniu przez 5-10 min, aż zmięknie Dodaj
marchewkę i
seler, przykryj i smaż przez 5-10 min, aż warzywa zmiękną i nabiorą lekko brązowego koloru dodaj
czosnek i smaż przez kolejne kilka minut dodaj
mięso rozdrabniając je drewnianą łyżka na mniejsze kawałki i zwiększ ogień Smaż przez kilka minut, aż
mięso straci swój czerwony kolor Dodaj
pomidorowe pureé, wymieszaj, a następnie dodaj
wino i 120 ml
wody dopraw
solą i
pieprzem zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 1,5 h dodając 120 ml
wody kiedy zacznie ubywać sosu Sos powinien pokrywać
mięso przez pierwszą godzinę gotowania i lekko bulgotać