Wykonanie

Dziś przepis na foie gras - przysmak stanowiący obiekt westchnień każdego smakosza. Jest to pasztet produkowany ze stłuszczonych
wątróbek kaczych i gęsich. Tradycyjne świąteczne danie kuchni francuskiej i jedna z najdroższych potraw tej kuchni. Producenci tego produktu w ostatnich latach mają wiele trudności przy produkcji ze względy na obrońców praw zwierząt. Protestują oni przeciwko metodom wytwarzania foie gras. Dlatego cieszmy się tym przysmakiem
póki można go kupić w normalnych warunkach!Przepis ten sprawdzi się świetnie na uroczysty obiad czy kolację. Prosty ale efektowny i pełen niesamowitych smaków!Porcje : 4400 g świeżej foie gras500 g
borówki brusznicy400 ml czerwonego
octu winnego250 g
białego cukru3-5
goździków1 laska kory
cynamonu1 gwiazda
anyżu2
liście laurowePieczywo maślane500 g
mąki pszennej300 ml
jajek60
cukru kryształu12 g
drożdży450 g
masła2
żółtka6 g
soli20 g semoliny
Konfitura z
borówekOcet wlej do szerokiego garnka, dodaj
cukier kryształ i
przyprawy -
goździki ,
cynamon, gwiazdę
anyżu ,
liść laurowy | Gotuj powoli redukując do momentu , aż
ocet osiągnie konsystencję
syropu | Następnie dodaj uprzednio oczyszczone i przebrane
borówki | Gotuj powoli , od czasu do czasu mieszając , aż sok z
borówek połączy się z
syropem , a nastepnie wygotuje i powstanie
konfitura.
Pieczywo maślane
Drożdże wymieszaj z
cukrem,
mąką i ciepłymi
jajkami | Gdy masa lekko sie rozmiesza , dodaj kolejno
żółtka , miękkie kremowe
masło ,
sól i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji | Odstaw w ciepłe miejsce w zafoliowanym pojemniku na około 3 godziny q,aż ciasto wyrośnie | Nastepnie wstaw do lodówki na 24 godziny | Po wyjęciu trzeba będzie je wynieść , ponieważ
masło , które jest w cieście , stwardnieje w lodówce | Keksówki posmaruj miękkim
masłem i wysyp semoliną | Ciasto rozważ równo po 600 g , uformuj batony i włóż je do form, a następnie jeszcze raz odstaw w ciepłe miejsce, aż wyrośnie równo z formą | Piecz około 40 minut w 170 C.Pokrój
pieczywo na kromki i każda z nich obsmaż na kolor złocisty . Pokrój foie gras na plastry po 100 g każdy | Oprósz
solą i świeżo mielonym
pieprzem, nastepnie rozgrzej patelnię , rozpuść odrobinę
masła i smaż foie gras minutę z każdej strony na kolor złoty.