Wykonanie
Przepis na te
krakersy znalazłam w książce ,,Rzucam
cukier" autorstwa Wilson Sarah. Brzmiał na tylko ciekawie, że od razu postanowiłam go wypróbować. Szybki przegląd szafek kuchennych w poszukiwaniu składników, jeszcze szybsze przygotowanie i tadam! Strzał w dziesiątkę, okazało się, że to najlepsze
chrupkie pieczywo jakie kiedykolwiek
jadłam. Chrupkie, zdrowe, doskonale pasuje zarówno do ,,słonych" dodatków jak i
dżemu, czy świeżych
owoców. Na pewno na stałe zagoszczą w moim menu :)przepis na 20
krakersów
1/2 szklanki nasion chia1/2 szklanki
nasion słonecznika1/2 szklanki
mąki z
orzechów2 ząbki
czosnku, rozgniecione2 łyżeczki posiekanej
bazyliiszczypta
soliszklanka
wodyPiekarnik rozgrzej do 160stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj nasiona chia,
ziarna słonecznika i
mąkę z
orzechów. Pozostałe składniki zmiksuj z szklanką
wody. Do suchych składników dodaj składniki mokre, aż do utworzenia gęstej masy. Gotową masę rozprowadź na blasze tak, aby miała grubość max 5mm. Piecz ok. 30 minut. Następnie wyjmij blachę z piekarnika i pokrój placek na 20 części, po czym przewróć
krakersy na drugą stronę i piecz kolejne 25minut. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego przestygnięcia.
Krakersy przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

