Wykonanie
Kochani kolejny przepis na
chleb na zakwasie, tym razem
chleb z
ziarnami słonecznika i
siemienia lnianego.
Chleb przepyszny, wyrazisty w smaku. Charakterystyczny miąższ z duża ilością "dziurek" w strukturze.Polecam!


Składniki na dwie małe keksówki:ZACZYN:- 8 łyżek zakwasu- 150 g
mąki- 100 g
wodySkładniki mieszamy w misce zostawiamy na 12 godzin.Po tym czasie, przechodzimy do przygotowania ciasta głównego:- w/w zaczyn- 3 szklanki
mąki- 3/4 szklanki
ziaren słonecznika- 1/2 szklanki
siemienia lnianego- płaska łyżka
soli- 2 szklanki
wodyWyrabiamy ciasto, przekładamy do wysmarowanych
olejem blaszek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 godzin. Po tym czasie pieczemy 1 godzinę.Do piekarnika możecie wstawić, metalowy kubek z
wodą, wydobywająca się para
wodna, sprawi że
chleb będzie bardziej chrupki.


Smacznego!;-)))