ßßß Cookit - przepis na Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami

Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Z nowym 2015 rokiem z ogromną radością i przyjemnością zapraszam Was na kolejną już dziewiętnastą odsłonę listy "Na zakwasie i na drożdżach". W tym miesiącu Wisła z bloga Zapach chleba, która jest pomysłodawczynią listy, powierzyła mi jej prowadzenie.
Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenie
Wszystkie szczegółowe informacje na temat akcji znajdziecie na stronie u Wisły, ja wrzucę tylko najważniejsze informacje.
Aby wziąć udział w akcji należy:
opublikować na swoim blogu wpis na wypiek słodki lub wytrawny z użyciem zakwasu lub drożdży
we wpisie umieścić informacje, że bierzecie udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" wraz z banerkiem (banerek do pobrania na stronie u Wisły)
umieścić informację, że w styczniu akcja odbywa się na blogu Kulinarne przygody Gatity wraz z linkiem do mojego bloga
zgłosić link do przepisu w formularzu poniżej (klikamy "Add your link" i wypełniamy formularz, który się otworzy).
Po zakończeniu akcji, zaraz po 31 stycznia opublikuję na blogu podsumowanie ze wszystkimi wpisami dodanymi podczas trwania akcji, czyli od 1 do 31 stycznia.
A ponieważ jesteśmy w trakcie karnawału, to proponuję aby myślą przewodnią styczniowej listy były przepisy na wypieki, które byście chcieli zobaczyć w Waszym karnawałowym menu.
A przy okazji serdecznie zapraszam Was do obejrzenia poprzednich podsumowań, znajdziecie je tutaj .
Ze swej strony na początek styczniowej akcji chciałam Wam zaproponować bardzo prosty żytni chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren i naturalnego słodu żytniego.
Czas przygotowania: ok. 25 godzin
Proporcje na 1 bochenek
Składniki
Zaczyn:
2- 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
150 ml wody
150 g mąki żytniej typ 720
Ciasto właściwe:
380 g mąki żytniej typ 720
1,5 łyżeczki soli
200-230 ml wody w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka słodu naturalnego żytniego
25 g pestek dyni
25 g ziaren słonecznika
otręby do posypania
Wykonanie:
Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce mieszamy składniki zaczynu, przykrywamy i odstawiamy.
Następnego dnia mieszamy zaczyn ze składnikami ciasta właściwego. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką. Następnie przekładamy je do keksówki o długości 30 cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w cieple miejsce na 4-6 godzin. Można też ciasto wstawić do lodówki na cała noc.
Gdy chleb podwoi swoją objętość wstawiamy go do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 200 stopni. Pieczemy przez 60 minut, a po pierwszych 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Upieczony chleb studzimy na kratce i kroimy nie wcześniej niż 5-6 godzin po upieczeniu. Chleb żytni wymaga kilkugodzinnego odpoczynku po upieczeniu.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/01/styczniowe-na-zakwasie-i-na-drozdzach.html