ßßß Cookit - przepis na Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

nazwa

Wykonanie

W niedzielę miałam przyjemność brać udział w warsztatach pieczenia chleba prowadzonych przez Pana Wojciecha Witkowskiego . Dzięki spotkaniu poznałam tajniki pieczenia przepysznego, zdrowego chleba; otrzymałam prezent w postaci zakwasu, dzięki któremu upiekłam swój chleb.
Spotkanie zostało zorganizowane w restauracji Moja Kuchnia, dzięki współpracy z Zieloną Farmą.
Było naprawdę pysznie i zdrowo.
Dziękuję organizatorom i prowadzącemu za to przedsięwzięcie :)
Składniki:
- ok.0,5-0,55 kg. mąki - dowolnie mieszane
- ok. 1 szkl. mąki z grubego przemiału (np. żytnia, orkiszowa)
- dodatki - ok. 1/2 szkl. otrębów, ziarna, pestki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- zakwas :)
- ok. 600-650 ml. wody
Wykonanie:
Z podanych składników wymieszać ciasto. Odłożyć 2-3 łyżki ciasta do słoika na kolejny zaczyn (można go przechowywać w lodówce ok. 2 tyg.). Keksówkę wysmarować olejem, wysypać otrębami. Przełożyć ciasto do keksówki, przykryć ściereczką i odstawić na 10-12 godz.do czasu aż wyrośnie o ok. 1/3 objętości. Po tym czasie wstawić do piekarnika temp. 200 st. C na ok. 50 min.
Smacznego!
Źródło:http://wegemena.blogspot.com/2013/04/chleb-na-zakwasie.html