Wykonanie
Bardziej łatwego
chleb jeszcze nie robiłam. Wystarczy wymieszać składniki i odstawić do wyrastania dlatego wydawać się może że i smak tego
chleba jest taki sobie. Okazuje się jednak, już po raz kolejny, że minimum roboty nie oznacza minimum smaku.
Chleb jest bardzo dobry, neutralny w smaku, pasuje i do
wędliny i do
dżemu. Ja dałam dużo
słonecznika bo uwielbiam
chleby z ziarnami.
Składniki:3 szklanki
mąki1 1/2 szklanki
wody1 1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
drożdży instantziarna słonecznika (dałam prawie całą szklankę)
Mąkę,
sól, ziarna i
drożdże wymieszać w dużej misce. Dodać
wodę, można stopniowo bo ciasto i tak wychodzi dość luźne. Zostawić na noc do wyrastania. Następnego dnia wyłożyć ciasto na omączony blat, odgazować, złożyć jak kopertę i przełożyć do koszyka złączeniem do dołu. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Energicznym ruchem przełożyc ciasto na blachę. Piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez około 30-40 minut. Po 15 minutach można zmiejszyć temperaturę do około 190 stopni.Smacznego:)