Wykonanie
Dlaczego najłatwiejszy? Ponieważ nie ma długiej listy składników, nie trzeba kupować
mąki bezglutenowej, wystarczy zmielić obie
kasze np. w młynku do
kawy, wymieszać wszystkie składniki, uzbroić się w cierpliwość na czas wyrastania i pieczenia, a później cieszyć podniebienie smacznym
chlebem z rewelacyjnie chrupiącą skórką. Można też poeksperymentować z
mąkami, np. miałam tylko 300 g
kaszy gryczanej niepalonej, więc brakujące 100 g
mąki uzupełniłam zmielonym
amarantusem. Chlebek wyszedł pyszny! Ale pamiętaj, że z
amarantusem nie ma co przesadzać, bo ma specyficzny, mocny smak i lepiej stosować go z umiarem :)
Składniki (na keksówkę o wym. 11x30 cm):400 g
mąki gryczanej200 g
mąki jaglanej3 łyżki łupin babki płesznik lub babki jajowatej15 g
drożdży świeżych lub ok. 5 g
drożdży instant1 łyżka
cukru2 płaskie łyżeczki
soliwodagarść
ziaren słonecznikaPrzygotowanie:Obie
mąki wymieszać z babką płesznik. Dodać
drożdże instant i
cukier (świeże
drożdże utrzeć z
cukrem, a następnie wlać do
mąki). Dodać
sól i wlać taką ilość
wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać kleiste, półpłynne ciasto (ja dolałam ok. 550 ml przy wersji podstawowej przepisu, tzn. bez domieszek innych mąk,
drożdże instant). Po wymieszaniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej ulubionymi ziarnami (np.
słonecznika, dyni). Wyrównać wierzch i również posypać ziarnami. Wstawić formę z
ciastem do piekarnika rozgrzanego do 50 ° C i poczekać, aż ciasto wyrośnie (powinno powiększyć swoją objętość o ok. 1/3. Następnie zwiększyć temp. do 200 ° C i piec z termoobiegiem przez ok. 40-60 min. - do suchego patyczka (u mnie 60 min.).Źródło/ Inspiracja: K. i M. Szaciłło "Karolina odNowa"