Wykonanie
Na koniec weekendu mam dla Was ciasto. Tym razem nie jest w ogóle dietetyczne ani mega zdrowe. Ot, takie zwykle, słodkie wspomnienie dzieciństwa. Jest zimno, szaro, ponuro, więc trzeba sobie jakoś umilić deszczową wiosnę. To ciasto idealnie odgrywa rolę pocieszyciela :) Spróbujcie, może Wam też pomoże :)przepis na keksówką o długości 20cm

350g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia100g
brązowego cukruduże
jajko1/2 szklanki
mleka1/3 szklanki
oleju rzepakowego4 łodygi
rabarbaruKruszonka80g
mąki pszennej40g zimnego
masła40g
brązowego cukruDo miski przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Dodaj
brązowy cukier. W osobnym naczyniu wymieszaj
jajko z
mlekiem i
olejem.
Rabarbar obierz i pokrój w 1cm kawałki. DO suchych składników dodaj
rabarbar i składniki mokre. Całość dokładnie wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niech gotowe ciasto.Przygotuj kruszonkę: do miski dodaj
mąkę,
cukier i
masło pokrojone na niewielkie kawałki. Całość zagnieć do powstania okruchów. Gotową kruszonką posyp ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.Smacznego :)

