Wykonanie

Składniki ciasto:* 125g
masła* 1 szklanka
mąki* 1 szklanka
wody* 5
jajek* łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki krem:* 4 szklanki
mleka* 150g
masła* 5 łyżek
mąki pszennej* 5 łyżek
mąki ziemniaczanej* ¾ szklanki
cukru brązowegoSposób przygotowania ciasta:Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy
masło. Całość podgrzewamy aż całe
masło się rozpuści. Dodajemy przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia i mieszamy aż masa
zrobi się gęsta i będzie odchodzić od brzegów garnka. Garnek zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy
jajka i miksujemy. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połówkę rozprowadzamy na blasze 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temp 200 0 C. Z drugą połową postępujemy podobnie.Sposób przygotowania kremu:Do garnka wlewamy 3 szklanki
mleka, dodajemy
masło,
cukier i czekamy aż całość się zagotuje. W międzyczasie do miski przesiewamy
mąkę (łyżki normalne, nie czubate), dodajemy szklankę
mleka, mieszamy i całość dodajemy do gotującego się
mleka i cały czas mieszamy. Masę zdejmujemy z ognia, przekładamy do miksera i miksujemy aż uzyskamy gładką masę.
Budyń przekładamy na ciasto, przykrywamy drugą częścią ciasta, posypujemy
cukrem pudrem i ….Smacznego! :)



