Wykonanie
Powoli przygotowuje się do wakacji w Czarnogórze :) Czytam artykuły dotyczące lokalnej kuchni, zastanawiam się nad smakiem tamtejszych potraw, rozmyślam, wyobrażam sobie jak smakują lokalne warzywa,
owoce. Przed wyjazdem trzeba jeszcze pomyśleć o jedzeniu na podróż. Najlepiej żeby to było coś lekkiego, łatwego do jedzenia i transportu. Co to może być? Hmm no oczywiście najlepiej muffinki w wersji wytrawnej. Smakują prawie jak kanapki :) Spróbujecie :)?przepis na 6 muffinek

100g
mąki pełnoziarnistej pszennejłyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
ziół prowansaalskichszczypta
czarnego pieprzuszczypta
soli himalajskiej100g startej
cukinii6
pomidorów suszonych z
oleju3 łyżki
oleju z
suszonych pomidorów200ml
mleka 2%jajkoW misce mieszamy suche składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia,
zioła prowansalskie,
pieprz i
sól.
Cukinie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pomidory pokrój w cienkie paseczki. Dodaj całość do suchych składników.W drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre: roztrzepane
jajko,
mleko i
olej z
pomidorów. Wymieszaj dokładnie i dodaj do składników suchych. Całość bardzo dokładni wymieszaj.Formę na muffinki wysmaruj
masłem i posyp
bułką tartą ( można zamiast tego wyłożyć papilotkami). Ciasto wykładaj tak, aby wypełniało 3/4 foremki. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Smacznego :)
