Wykonanie
W takie upały obiad z piekarnika jest istnym masochizmem. Jest na to rada: nocne pieczenie :) Tak właśnie powstała ta
tarta. Poza tym jest moim debiutem, po raz pierwszy zrobiłam tartę z
botwinką. Do tej
pory botwinka gościła u mnie jedynie w formie zupy lub koktajlu. Zapewniam Was, że w tarcie smakuje także wspaniale. Wypróbujcie,
póki sezon trwa :)

CIASTO:szklanka
mąki z
cieciorkiszklanka
mąki pszennej pełnoziarnistejszczypta
solijajko3łyżki zimnej
wody125g
masłaMASA:pęczek
botwinkipęczek
koperku100g
sera bryndzakulka
mozzarelli3
jajka150ml
śmietany 18%pieprz czarnysól himalajskaCIASTOW misce połącz
mąkę,
jajko,
masło i
sól. Stopniowo dodawaj
wodę i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owińfolią spożywczą i schłodz pół godziny w lodówce.Piekarnik nagrzej do 190°C.Formę wylep
ciastem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na wierzch
suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Piecz 15 min.MASA:
Botwinkę umyj, osusz i posiekaj na ok. 2cm kawałki.
Koperek także umyj, osusz i drobno posiekaj.
Mozzarellę pokrój w plastry, a
bryndzę w kostkę.W kubku wymieszaj
jajka z
śmietaną, dodaj
czarny pieprz i
sól himalajską. Dobrze wymieszaj.Gdy
tarta się już podpiecze, wyłóż na nią
botwinkę,
mozzarellę i
bryndzę. Całość zalej masą jajeczną, posyp
koperkiem i piecz ok. 15-20 minut.Smacznego :)

