ßßß Cookit - przepis na Tarta cieciorkowa z botwinką

Tarta cieciorkowa z botwinką

nazwa

Wykonanie

W takie upały obiad z piekarnika jest istnym masochizmem. Jest na to rada: nocne pieczenie :) Tak właśnie powstała ta tarta. Poza tym jest moim debiutem, po raz pierwszy zrobiłam tartę z botwinką. Do tej pory botwinka gościła u mnie jedynie w formie zupy lub koktajlu. Zapewniam Was, że w tarcie smakuje także wspaniale. Wypróbujcie, póki sezon trwa :)
CIASTO:
szklanka mąki z cieciorki
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli
jajko
3łyżki zimnej wody
125g masła
MASA:
pęczek botwinki
pęczek koperku
100g sera bryndza
kulka mozzarelli
3 jajka
150ml śmietany 18%
pieprz czarny
sól himalajska
CIASTO
W misce połącz mąkę, jajko, masło i sól. Stopniowo dodawaj wodę i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owińfolią spożywczą i schłodz pół godziny w lodówce.Piekarnik nagrzej do 190°C.
Formę wylep ciastem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Piecz 15 min.
MASA:
Botwinkę umyj, osusz i posiekaj na ok. 2cm kawałki. Koperek także umyj, osusz i drobno posiekaj. Mozzarellę pokrój w plastry, a bryndzę w kostkę.
W kubku wymieszaj jajka z śmietaną, dodaj czarny pieprz i sól himalajską. Dobrze wymieszaj.
Gdy tarta się już podpiecze, wyłóż na nią botwinkę, mozzarellę i bryndzę. Całość zalej masą jajeczną, posyp koperkiem i piecz ok. 15-20 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/06/tarta-cieciorkowa-z-botwinka.html