Wykonanie
Żarłoczek zażyczył sobie kluchów. Któregoś wieczoru oglądaliśmy po raz setny film o
Shreku i sam siebie określił mianem ogra więc te chyba będą pasowały idealnie. Wszak mój Ogr też zazwyczaj występuje w kolorze zielonym - kto zna ten wie o czym mówię :D Ogry podobno tak mają ...
czas przygotowania : ok. 15 minutskładniki :3
jajkaok. 300 g
mąki pszennej, wrocławskiej1/2 pęczka
koperku świeżego1/4 łyżeczki
soliok. 150 - 200 ml
wody, lekko letniejosolony wrzątek do gotowaniasposób przygotowania :
mąkę przesiałam do miski razem z
solą.
Koperek opłukałam i pokroiłam grubo - to ważne by długie łodyżki nie obwijały się wokół noży. Wsypałam do małego pojemnika blendera, wbiłam
jajka i zmiksowałam na zieloną zawiesinę. Wlałam ją do
mąki i mieszając drewnianą łychą dolewałam po trochu
wody - nie wszystko od razu tylko na wyczucie. Ciasto musi być gładkie, bez grudek, o konsystencji jak na kluski kładzione czyli takie żeby nie spływało z łyżki. W garnku zagotowałam ok. 2 l
wody, osoliłam. Ciasto przełożyłam na specjalne sito i przetarłam bezpośrednio do garnka z
wodą. Zamieszałam żeby kluseczki się nie posklejały. Gotowałam ok. 3 minut od ponownego zawrzenia. Odcedziłam.Podałam z
mięsem i sosem, ale możecie podać z czym chcecie :)Jeśli nie macie takiego sita ( a można je kupić za niecałe 10 zł na allegro) możecie kłaść kluseczki bezpośrednio na wrzątek przy pomocy malutkiej łyżeczki maczanej za każdym razem w gorącej wodzie.