Wykonanie
Żałoczki lubią kluski a ja lubię robić kładzione bo to przecież chwila - moment. Nastawiam
wodę w garnku i zanim się zagotuje już mam gotowe ciasto a
potem tylko raz dwa macham łyżeczką i kolejne kluseczki lądują we wrzącej kąpieli.
czas przygotowania : 15 minutskładniki :1 duże
jajko5 łyżek
jogurtu bałkańskiego1/3 - 1/2 pęczka
koperkuok. 125 ml
wodyok. 2 , 5 szkl.
mąki pszennej1/4 łyżeczki
solisposób przygotowania:
jajko wybiłam do pojemnika blendera, dodałam
jogurt, opłukany, porwany
koperek - listki i łodyżki -
wodę oraz
sól, zmiksowałam. Przelałam do miski i cały czas energicznie mieszając stopniowo wsypywałam
mąką. Najlepiej kluski wyrabia się drewnianą łyżką. Ciasto ma być gładkie, ciągnące i gęste. Dobrze jest tak jakby wybijać je łyżką żeby dobrze się napowietrzyło. Gdy
woda w garnku zawrzała, osoliłam ją i zamoczyłam w niej małą łyżeczką. Taką mokrą i rozgrzaną nabierałam porcje ciasta i od razu wrzucałam je na wrzątek zanurzając w nim łyżeczkę ponownie - kluski same spadają do
wody. Ilość nabieranego ciasta nie powinna być zbyt duża, 1/3 - 1/2 łyżeczki, takiej do
herbaty, zupełnie wystarczy bo kluseczki rosną podczas gotowania. Co kilkanaście sztuk mieszam
wodę żeby kluseczki nie przyklejały się do dna garnka. Gdy wrzuciłam już wszystkie gotowałam całość ok. 5 min. uważając żeby nie wykipiało. Odcedziłam na sicie.W garnku nie powinno być więcej
wody jak do 3/4 wysokości bo kluseczek jest sporo i jeszcze rosną.Najlepiej smakują z jakimś sosem.