Wykonanie
Pewnego dnia mój brat po powrocie z domu, z wielkim entuzjazmem opowiadał mi jakie to dobre ciasto jadł w weekend. Nie mógł jednak przypomnieć sobie jak sie ono nazywało. Wymieniał składniki, opowiadał o wyglądzie ciasta. Ale nie mogłam odgadnąć co to mogło być. Po paru chwilach stwierdził, że to była miodunka. Oczywiście chodziło mu o miodownik. Przyznam, że miodunka lepiej brzmi niż tak po prostu miodownik :)Miodunkaprzepis na blachę 24cm x 36cm

CIASTO:3 szklanki
mąki4
żółtkakostka
masła dobrej jakości4 łyżki naturalnego
miodu3/4 łyżki
sody oczyszczonej3/4 szklanki
cukruMASA:3 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru9 łyżek
kaszy mannycukier waniliowy150g
masła+
dżem z czarnych
porzeczek ( u mnie domowy)+
orzechy włoskieCIASTO:
Mąkę przesiej do miski, dodaj
sodę i
cukier.
Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do miski. Na koniec dodaj
miód i
żółtka. Zagniataj, aż do uzyskania gładkiego ciasta.Gotowe ciasto podziel na dwie części. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Każdą z części ciasta rozwałkuj na prostokąty wielkości blachy. Piecz ok. 15 minut w 180 stpniach. PO upieczeniu odstaw do wystygnięciaMASA:
Mleko z
cukrami zagotuj w rondelku, stopniowo dosypując
kaszę. Gotuj na wolnym ogniu i cały czas energicznie mieszaj, tak aby masa się nie przypaliła i nie było grudek. Gotuj do momentu, aż
kasza zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.Gdy masa jest już chłodna, przełóż ją do malaksera, dodaj
masło i ucieraj.WYKOŃCZENIE:Spód ciasta posmaruj
dżemem porzeczkowymi, wyłóż na to połowę masy i równomiernie rozsmaruj. Następnie przykryj to drugim plackiem. Jego także posmaruj
dżemem i wyłóż pozostałą masą, rozsmaruj równomiernie. Ciasto wstaw do lodówki, aby się schłodziło.Podawaj posypane uprażonymi
orzechami włoskimi.
