ßßß

Miodownik - klasyka wśród wypieków. Rozpływające się w ustach miodowe ciasto z delikatną masą z kaszy manny, której słodycz zostaje złamana konfiturą śliwkową, a całość zwieńcza masa kajmakowa oprószona kawałkami orzechów włoskich.Już sam opis zachęca do sięgnięcia po kawałek tego tradycyjnego, idealnego w smaku ciasta.Polecam.
3 szklanki mąki1/2 kostki margaryny (125 g)2/3 szklanki cukru2 duże żółtka (lub 3 małe)łyżeczka octułyżeczka sody3 łyżki miodu4 łyżki śmietany 18%
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 4 części.
Formę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy jedną z porcji ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 12 minut (do zezłocenia). Tak samo postępujemy z resztą części ciasta.500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałych 100 ml rozprowadzamy kaszkę manną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy ok. 10 minut do zgęstnienia masy często mieszając. Studzimy.Masło ubijamy na jasną puszystą masę. Dodajemy partiami ostudzoną kaszkę i ucieramy na gładki krem.Jeden z blatów ciasta umieszczamy w formie. Smarujemy cienką warstwą konfitury śliwkowej, a na nią wykładamy 1/3 masy grysikowej. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta i dwukrotnie powtarzamy te czynności.Na górny blat wykładamy masę kajmakową i posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi.Miodownik najlepiej smakuje dwa lub więcej dni po przygotowaniu. Łatwiej się go wtedy kroi i jest jeszcze bardziej delikatny.








