Wykonanie


Miodownik - klasyka wśród wypieków. Rozpływające się w ustach
miodowe ciasto z delikatną masą z
kaszy manny, której
słodycz zostaje złamana
konfiturą śliwkową, a całość zwieńcza masa kajmakowa oprószona kawałkami
orzechów włoskich.Już sam opis zachęca do sięgnięcia po kawałek tego tradycyjnego, idealnego w smaku ciasta.Polecam.

3 szklanki
mąki1/2 kostki
margaryny (125 g)2/3 szklanki
cukru2 duże
żółtka (lub 3 małe)łyżeczka
octułyżeczka
sody3 łyżki
miodu4 łyżki
śmietany 18%
szczypta
solicukier waniliowy (opcjonalnie)Masa:600 ml
mleka3/4 szklanki
cukrucukier waniliowy12 łyżeczek grysiku (
kaszki manny)150 g
masłakonfitura śliwkowa (ok. 200 g)masa kajmakowa (ok. 200 g)ok. 150 g
orzechów włoskich
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 4 części.

Formę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy jedną z porcji ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 12 minut (do zezłocenia). Tak samo postępujemy z resztą części ciasta.500 ml
mleka zagotowujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym. W pozostałych 100 ml rozprowadzamy
kaszkę manną i wlewamy do gotującego się
mleka. Gotujemy ok. 10 minut do zgęstnienia masy często mieszając. Studzimy.
Masło ubijamy na jasną puszystą masę. Dodajemy partiami ostudzoną
kaszkę i ucieramy na gładki krem.Jeden z blatów ciasta umieszczamy w formie. Smarujemy cienką warstwą
konfitury śliwkowej, a na nią wykładamy 1/3 masy grysikowej. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta i dwukrotnie powtarzamy te czynności.Na górny blat wykładamy masę kajmakową i posypujemy drobno posiekanymi
orzechami włoskimi.Miodownik najlepiej smakuje dwa lub więcej dni po przygotowaniu. Łatwiej się go wtedy kroi i jest jeszcze bardziej delikatny.









