Wykonanie
Lubicie ciasta miodowe? A co powiecie na to,aby
miodowe placki były przełożone dwiema różnymi masami? :) oczywiście najlepsze są na 2,3 dzień pomimo tego że zaraz po upieczeniu twardnieją.Placki przełożone masami miękną.Przygotowane surowe ciasto należy chłodzić 24 godziny a więc pamiętajcie o wcześniejszym przygotowaniu ;)Wymiary blaszki: 24x29 cmTemp. pieczenia: 180 CCzas pieczenia: 3x20 minut


Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki3
żółtka4 łyżki płynnego
miodu200 g
masła4 łyżki
mlekałyżeczka
sody oczyszczonej1/2 szklanki
cukruorzechy włoskie ( do dekoracji)Masa 1:szklanka
mleka3 łyżki
kaszy manny1/2 szklanki
cukru1/2 kostki
margarynyMasa 2:2 szklanki
mleka2 łyżki
cukru1
budyń waniliowy
Sposób przygotowania:Ciasto:Przesiewamy
mąkę z
sodą.W misce ucieramy
masło z
żółtkami,
miodem,
cukrem i
mlekiem.Przekładamy do
mąki i zagniatamy ciasto.Wkładamy na 24 godziny do lodówki.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części.Każda z części wałkujemy na placek 24x29 i pieczemy 3 placki po ok. 20 minut w temp. 180 CMasa z
kaszy :
Mleko doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy
kasze, gotujemy cały czas mieszając,aż do zgęstnienia.Po wystudzeniu masy,
margarynę ucieramy z
cukrem pudrem.Nie przerywając ucierania,dodajemy po 1 łyżce zimnej
kaszy manny.Masa budyniowa:Z podanych składników gotujemy
budyń.Odstawiamy do wystygnięcia.Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną
czekoladą i posypujemy pokrojonymi
orzechami włoskimi.Odstawiamy do zastygnięcia.Ciasto najlepsze na 2 dzień, a wiec polecam na miodownik przygotować na 2 dni wcześniej :)Smacznego :)