ßßß Cookit - przepis na Placek królewski

Placek królewski

nazwa

Wykonanie

Placek królewski to jedno z ciast które pamiętam z dzieciństwa, wtedy robione przez moją mamę. Dziś już doszłam w jego robieniu do perfekcji, idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, tylko pomientajcie o tym że najlepiej smakuje dopiero po dwóch dniach. Ja jak robę to ciasto na święta, to idealnie dla mnie smakuje dopiero na sylwestra, podwarunkiem że coś jeszcze zostanie.
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
4 żółtka
1 kostka masła
4 łyżki miodu
1 łyżka sody
1 szklanka cukru
Składniki na masę:
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
9 łyżek kaszy manny
1 opakowanie cukru waniliowego
1 i 1/2 kostki masła
Ponadto:
cukier puder do posypania ciasta
1 słoiczek powidła ze śliwek
Składniki na ciasto wrzucamy do miski.
Składniki na ciasto......................................................
Wszystko ze sobą dokładnie łączymy za pomocą robota.
Ugniatanie..................................................................
Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystęcje,
Gotowe ciasto....................................................................
dzielimy je wówczas na 3 części
i każdą pokolei rozwałkowujemy na placeki o wielkości blaszki do pieczenia.
Rozwałkowane placki przekładamy każdy osobno na wyłożoną paierem do pieczenia blaszkę i pieczemy po kolei w piekarniku nagrzanym do tem 180'C przez około 20 minut.
W tym czasie ciasto powinno nam ładnie zbrązowieć. Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia.
Upieczone placki.................................................................
Mleko, cukier i cukier waniliowy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka z cukrami dodajemu kaszę mannę i cały czas dokładnie mieszamy tak aby nie powstały nam grudki, mieszamy do momentu aż kasza zgęstnieje i pojawią się na wierzchu powietrzne wulkany. Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia.
Gotowanie kaszy manny..............................................................
Masło wyciagamy z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy, a nastepnie rozbijamy je mikserem tak aby stało się puszyste.
Masło...........................................................................
Do utartego masła dodajemy po łyżce zimną kaszę mannę i dokładnie miksujemy.
Masło z kaszą manną...............................................................................
Kiedy dodamy ostatnią łyżkę kaszy manny całość miksujemy jeszcze przez około 5 minut, aż masa stanię się jednolita i pulchna.
Masa z kaszy manny czyli masa grysikowa...................................................
Jedno z trzech upieczonych i wystygniętych ciast smarujemy połową powidła śiliwkowego.
Smarowanie powidłem.............................................................................
Na powidło nakładamy 1/3 masy grysikowej i przykrywamy drugim plackiem.
Z masą grysikową..................................................................................
Na drugi placek nakładamy pozostałą część powidła śliwkowego i również na rozsmarowane powidło kładziemy 1/3 masy grysikowej i przykrywamy trzrecim plackiem. Boki ciasta dokładnie smarujemy pozostałą masą i obsypujemy wierzch cukrem pudrem.
Obsypane cukrem pudrem...............................................................
Tak przygotowane ciasto wkładamy do dużego worka foliowego, szczelnie zamykamy, wkładamy do lodówki i zapominamy o nim na dwa dni. Ciasto można kroić dopiero na 2 dzień, kiedy to przejdzie wszystkimi aromatami i stanie się miękkie i kruchutkie. Smacznego !!!
Placek królewski.............................................................................
I jeszcze raz......................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/11/Placek-krolewski.html