Wykonanie
Placek królewski to jedno z ciast które pamiętam z dzieciństwa, wtedy robione przez moją mamę. Dziś już
doszłam w jego robieniu do perfekcji, idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, tylko pomientajcie o tym że najlepiej smakuje dopiero po dwóch dniach. Ja jak robę to ciasto na święta, to idealnie dla mnie smakuje dopiero na sylwestra, podwarunkiem że coś jeszcze zostanie.Składniki na ciasto:4 szklanki
mąki4
żółtka1 kostka
masła4 łyżki
miodu1 łyżka
sody1 szklanka
cukruSkładniki na masę:3 szklanki
mleka1 szklanka
cukru9 łyżek
kaszy manny1 opakowanie
cukru waniliowego1 i 1/2 kostki
masłaPonadto:
cukier puder do posypania ciasta1 słoiczek powidła ze
śliwekSkładniki na ciasto wrzucamy do miski.

Składniki na ciasto......................................................Wszystko ze sobą dokładnie łączymy za pomocą robota.

Ugniatanie..................................................................Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystęcje,

Gotowe ciasto....................................................................dzielimy je wówczas na 3 części

i każdą pokolei rozwałkowujemy na placeki o wielkości blaszki do pieczenia.

Rozwałkowane placki przekładamy każdy osobno na wyłożoną paierem do pieczenia blaszkę i pieczemy po kolei w piekarniku nagrzanym do tem 180'C przez około 20 minut.

W tym czasie ciasto powinno nam ładnie zbrązowieć. Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia.

Upieczone placki.................................................................
Mleko,
cukier i
cukier waniliowy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się
mleka z
cukrami dodajemu
kaszę mannę i cały czas dokładnie mieszamy tak aby nie powstały nam grudki, mieszamy do momentu aż
kasza zgęstnieje i pojawią się na wierzchu powietrzne wulkany. Ugotowaną
kaszę odstawiamy do ostygnięcia.

Gotowanie
kaszy manny..............................................................
Masło wyciagamy z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy, a nastepnie rozbijamy je mikserem tak aby stało się puszyste.
Masło...........................................................................Do utartego
masła dodajemy po łyżce zimną
kaszę mannę i dokładnie miksujemy.
Masło z
kaszą manną...............................................................................Kiedy dodamy ostatnią łyżkę
kaszy manny całość miksujemy jeszcze przez około 5 minut, aż masa stanię się jednolita i pulchna.

Masa z
kaszy manny czyli masa grysikowa...................................................Jedno z
trzech upieczonych i wystygniętych ciast smarujemy połową
powidła śiliwkowego.

Smarowanie powidłem.............................................................................Na powidło nakładamy 1/3 masy grysikowej i przykrywamy drugim plackiem.

Z masą grysikową..................................................................................Na drugi placek nakładamy pozostałą część
powidła śliwkowego i również na rozsmarowane powidło kładziemy 1/3 masy grysikowej i przykrywamy trzrecim plackiem. Boki ciasta dokładnie smarujemy pozostałą masą i obsypujemy wierzch
cukrem pudrem.

Obsypane
cukrem pudrem...............................................................Tak przygotowane ciasto wkładamy do dużego worka foliowego, szczelnie zamykamy, wkładamy do lodówki i zapominamy o nim na dwa dni. Ciasto można kroić dopiero na 2 dzień, kiedy to przejdzie wszystkimi aromatami i stanie się miękkie i kruchutkie. Smacznego !!!

Placek królewski.............................................................................

I jeszcze raz......................................................................