Wykonanie
Chlebek ten powstał jako
owoc naszej wspólnej pracy z Breakfast's
time. Od razu się w nim zakochałyśmy.Tutaj klik macie wersję oryginalną. Ja dziś lekko zmodyfikowałam przepis, tak aby chlebek był także bezglutenowy. I jak ja nigdy za
chlebem nie przepadałam, ten na pewno na stałe zagości w moim menu :)przepis na jeden bochenek

100g
otrąb gryczanych100g
mąki gryczanej100g
płatków gryczanych (lub
ryżowych)100g
ziaren słonecznikałyżeczka
proszku do pieczenia2 , 5 łyżki lnu mielonegoszklanka
wodyłyżeczka
ostrej paprykiłyżeczka
ziół prowansalskichszczypta
soliolej kokosowysezam do posypaniaPiekarnik rozgrzej do 180 stopni. Prostokątną formę ( użyłam keksówki o wymiarach 26x10cm) wysmaruj
olejem kokosowym.W misce wymieszaj
otręby,
płatki i
mąkę,
słonecznik i
proszek do pieczenia. Dodaj
przyprawy. Do szklanki wlej ok. 150m
wody, rozpuść w niej len i dokładnie rozmieszaj, tak aby nie było żadnych grudek. Dodaj do pozostałych składników, wymieszaj.Otrzymaną masę włóż do formy, wygładź wierzch i posyp
sezamem. Wstaw chlebek do piekarnika i piecz ok. 50-60 minut.Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Podawaj z ulubionymi dodatkami.


