ßßß Cookit - przepis na Wegański, bezglutenowy chlebek

Wegański, bezglutenowy chlebek

nazwa

Wykonanie

Chlebek ten powstał jako owoc naszej wspólnej pracy z Breakfast's time. Od razu się w nim zakochałyśmy.Tutaj klik macie wersję oryginalną. Ja dziś lekko zmodyfikowałam przepis, tak aby chlebek był także bezglutenowy. I jak ja nigdy za chlebem nie przepadałam, ten na pewno na stałe zagości w moim menu :)
przepis na jeden bochenek
100g otrąb gryczanych
100g mąki gryczanej
100g płatków gryczanych (lub ryżowych)
100g ziaren słonecznika
łyżeczka proszku do pieczenia
2 , 5 łyżki lnu mielonego
szklanka wody
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli
olej kokosowy
sezam do posypania
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Prostokątną formę ( użyłam keksówki o wymiarach 26x10cm) wysmaruj olejem kokosowym.
W misce wymieszaj otręby, płatki i mąkę, słonecznik i proszek do pieczenia. Dodaj przyprawy. Do szklanki wlej ok. 150m wody, rozpuść w niej len i dokładnie rozmieszaj, tak aby nie było żadnych grudek. Dodaj do pozostałych składników, wymieszaj.
Otrzymaną masę włóż do formy, wygładź wierzch i posyp sezamem. Wstaw chlebek do piekarnika i piecz ok. 50-60 minut.
Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/02/weganski-bezglutenowy-chlebek-peen.html