Wykonanie
Na swoim koncie mam już dwa rodzaje
chlebów, więc przyszedł czas na inne wypieki.
Bułki są zrobione z kilku rodzajów mąk i z mieszanką różnych ziaren, dzięki
czemu mają w sobie dużo wartości odżywczych, są idealne dla osób dbających o zdrowe odżywanie oraz nadają się do robienia z nich różnych kanapek a także jako dodatek do różnych da.Składniki:- 160 g
mąki pszennej- 3 czubate łyżki
mąki kukurydzianej- 4 łyżki
mąki gryczanej- 180 g
mąki żytniej- łyżka
soli- 10 g suchych
drożdży- 3 łyżki
oleju- 300 ml letniej
wody-
ziarna słonecznika,
sezamu,
czarnuszki, dyni,- 3 łyżki
wody + 2 łyżki
mąki żytniejPrzygotowanie:Wszystkie rodzaje mąk przesiewamy do miski, dodajemy
sól, suche
drożdże, garść ziaren
czarnuszki i
sezamu i mieszamy. Następnie wlewamy
olej,
wodę i wyrabiamy ciasto (powinno lekko się lepić do rąk po wyrobieniu). Przekładamy je do miski wysmarowanej
olejem, przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Z obu formujemy wałki o długości około 30 cm i lekko spłaszczamy ręką. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 20 minut.Wyrośnięte wałki kroimy na trójkąty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Mąkę i
wodę mieszamy ze sobą tak by nie było grudek. Każdą
bułkę smarujemy przygotowaną pastą i posypujemy mieszanką ziaren.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 30 minut.