Wykonanie
Dzisiaj znów upiekłam chlebek chrupki, ale, że zabrakło mi pestek dyni (została mi ich łyżka) to zamiast ich dodałam do składników
mąki dyniowej oraz kilka innych składników niż dotychczas. I znów chlebek jest pyszny.

Składniki:- 255g suchych składników ( 2 łyżki
mąki dyniowej, ok.pół łyżki ziaren chia,łyżeczka mielonych ziaren ostropestu, resztka pestek dyni i aby "dobić" do 255g
ziarna słonecznika,
siemię lniane i
sezam)- 260 ml
wody- 2 łyżki
oleju kokosowego- pół łyżeczki
soli- 2 płaskie łyżki łusek babki płesznik lub
jajowej (psyllium)
Wodę zagotowujemy z
olejem. Suche składniki mieszamy i zalewamy gorącą
wodą z
olejem.Zostawiam na chwilę do napęcznienia, a następnie wykładamy na papier do pieczenia rozłożony na formie z piekarnika. Masę wałkujemy na płaski placek i pieczemy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Po ok.25 minutach pieczenia formę wyciągamy i kroimy chlebek na kromki, a następnie pieczemy kolejne 25-30 minut.