Wykonanie
Ten chlebek jest tak niesamowicie dobry, że piekłam go już dwa
razy! Pierwszy raz przedwczoraj, gdy wspólnie z Angeliką z Zielonej Kuchni przygotwałyśmy wyjątkowe śniadanie (które tak ostatecznie zjadłyśmy w
porze obiadowej) na wyjątkową okazję, ale o tym opowiem nieco później, gdy wszystko będzie już potwierdzone i bardziej "pewne". Drugi raz upiekłam go dzisiaj. I znowu znika w zastraszającym tempie, więc czuję, że niedługo piekarnik ponownie zostanie uruchomiony. Ten chlebek to samo zdrowie w wersji wegańskiej. Zbity, miękki w środku, chrupiący z zewnątrz. Dla mnie te trzy cechy to cechy
chleba idealnego.





/Przygotowany w Speedcook'u/Przepis (jeden bochenek: keksówka 26cmx10cm):100g mieszanki
otrąb (pszenne, żytnie, owsiane)100g
płatków owsianych100g
mąki ryżowej100g
słonecznika1 łyżeczka
ziół prowansalskichszczypta
papryki ostrejszczypta
papryki słodkiej½ łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 , 5 łyżki lnu mielonego250ml
wody+
sezam (do posypania)
olej z
orzechów arachidowych (do wysmarowania formy)Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). W Speedcook'u założyć mieszadło. W naczyniu miksującym umieścić
otręby,
płatki owsiane,
mąkę ryżową,
słonecznik,
proszek do pieczenia i wszystkie
przyprawy. W wodzie rozpuścić mielony len i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Dodać do reszty składników. Nastawić maszynę: obroty 3, czas 2 miunty. Włączyć. Po tym czasie masa powinna być gotowa (jeśli będzie zbyt sucha można dodać
wody). Formę wysmarować
olejem z
orzechów. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać
sezamem. Wstawić do piekarnika. Piec przez 50 minut. Pozostawić do ostygnięcia.