ßßß Cookit - przepis na CHLEBEK OWSIANO-RYŻOWY wegański

CHLEBEK OWSIANO-RYŻOWY wegański

nazwa

Wykonanie

Ten chlebek jest tak niesamowicie dobry, że piekłam go już dwa razy! Pierwszy raz przedwczoraj, gdy wspólnie z Angeliką z Zielonej Kuchni przygotwałyśmy wyjątkowe śniadanie (które tak ostatecznie zjadłyśmy w porze obiadowej) na wyjątkową okazję, ale o tym opowiem nieco później, gdy wszystko będzie już potwierdzone i bardziej "pewne". Drugi raz upiekłam go dzisiaj. I znowu znika w zastraszającym tempie, więc czuję, że niedługo piekarnik ponownie zostanie uruchomiony. Ten chlebek to samo zdrowie w wersji wegańskiej. Zbity, miękki w środku, chrupiący z zewnątrz. Dla mnie te trzy cechy to cechy chleba idealnego.
/Przygotowany w Speedcook'u/
Przepis (jeden bochenek: keksówka 26cmx10cm):
100g mieszanki otrąb (pszenne, żytnie, owsiane)
100g płatków owsianych
100g mąki ryżowej
100g słonecznika
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta papryki ostrej
szczypta papryki słodkiej
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 , 5 łyżki lnu mielonego
250ml wody
+ sezam (do posypania)
olej z orzechów arachidowych (do wysmarowania formy)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). W Speedcook'u założyć mieszadło. W naczyniu miksującym umieścić otręby, płatki owsiane, mąkę ryżową, słonecznik, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. W wodzie rozpuścić mielony len i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Dodać do reszty składników. Nastawić maszynę: obroty 3, czas 2 miunty. Włączyć. Po tym czasie masa powinna być gotowa (jeśli będzie zbyt sucha można dodać wody). Formę wysmarować olejem z orzechów. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika. Piec przez 50 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/02/sobota-ze-speedcookiem-weganski-chlebek.html