Wykonanie
Coniedzielne, tradycyjne ciasto do
kawy. Tym razem w wydaniu świątecznym, z nutką piernika i odrobiną
białej czekolady.(przepis na formę 20cm)

Ciasto:250g
mąki2 łyżeczki
przyprawy do piernika40g
cukru trzcinowego200g zimnego
masła2 łyżki
jogurtu naturalnegoMąkę przesiewamy na stolnicę ( lub po prostu na blat). Dodajemy
cukier,
przyprawę do piernika i
masło pokrojoney w kostki. Zagniatamy. Następnie dodajemy
jogurt i ponownie zagniatamy, do uzyskania gładkiego ciasta.Teraz formujemy z niego kulkę, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.Masa serowa:500g
sera sernikowego2
jajka50g
cukru trzcinowego4 łyżki białej nutelli2 łyżki
kaszy mannejŻółtka odzielamy od
białek, przekładamy je do miksera. Następnie cukieramy z
cukrem. Dodajemy
ser i ponownie miksujemy, aż uzyskamy puszystą konsystencję.Na koniec dodajemy nutellę i
kaszę mannę. Znów miksujemy. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę, bez żadnych grudek.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z lodówki, odrywamy 1/5 i odkładamy na bok. Resztę wałkujemy, tak aby ciasto nie było zbyt cienkie ( ale też nie za grubę). Wykładamy je do formy i nakłuwamy delikatnie widelcem.Na ciasto wykladamy masę
serową.

Pozostałą część ciasta wałkujemy, wycinamy z niego
ciasteczka ( u mnie w kształcie choinek). Następnie układamy je na
masie serowej.Ciasto wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 1h.Podajemy po wystygnięciu.


