Wykonanie
Niedziela bez ciasta, to nie niedziela. Musi być coś słodkiego do porannej
kawy, coś słodkiego do popołudniowej
kawy. Tym razem będzie to murzynek.
250g
mąki pszennej3 łyżki naturalnego
kakaopół szklanki
cukru trzcinowegopół łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajkaduży
jogurt wiśniowyśrednie
jabłkocukier puder do posypaniaDo miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
kakao,
proszek do pieczenia i
cukier.
Jabłko obieramy, kroimy w kostkę.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy do suchych składników.Następnie dodajemy także
jabłka i
jogurt. Ucieramy, do połączenia się składników. Można pomóc sobie mikserem, jednak ja jestem za leniwa i nie chciało mi się go wyciągać.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę na ciasto ( użyłam prostokątnej, takiej troszkę większej niż standardowa keksówka) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, równomiernie rozprowadzając je po całej foremce.Pieczemy ok. 40 minut. Po wystygnięciu kroimy, posypujemy
cukrem pudrem i zjadamy. ;)