ßßß Cookit - przepis na Omlet migdałowo-orzechowy

Omlet migdałowo-orzechowy

nazwa

Wykonanie

Dawno go nie było na moim talerzu. Omlet to szybki i wartościowy pomysł na śniadanie. Ta wersja jest wyjątkowo smaczna, a za sprawą mąki i mleka migdałowego, omlet nabiera wyjątkowego smaku.
2 jajka
3 łyżki mąki migdałowej
garść orzechów pecan
szczypta proszku do pieczenia
mleko migdałowe firmy ALPRO (ok. 100ml)
oliwa
Oliwe rozgrzewamy na niewielkiej patelni. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko i posiekane orzechy. Dokładnie mieszamy. Przelewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron ok. 2 minut.
Omlet możemy zjeść solo lub w towarzystwie twarożku lub innych ulubionych dodatków.
Orzechów Pecan
Orzeszki Pecan to jedne z najszlachetniejszych orzeszków świata. Wyglądają i smakują podobnie do popularnych u nas orzechów włoskich. Wspaniale smakują jako przekąska lub dodatek do potraw. Idealnie komponują się z czekoladą, są nawet nieodzownym składnikiem pralinek orleańskich. Na bazie orzechów pecan piecze się słynne ciasto pekanowe. Mogą też służyć jako kruszonka do ciast, ciasteczek i placuszków. Najlepiej przechowywać je w lodówce. Można je również mrozić, dzieki czemu będą świeże nawet 6 miesięcy po otwarciu paczuszki.
Orzechy Pecan są bogatym źródłem mikroelementów.
100g tych orzeszków zawiera (dla osoby o dziennym zapotrzebowaniu 2000kcal)
- magnez 35% GDA
- cynk aż 50% GDA !!!
- fosfor 43% GDA
- żelazo 18% GDA
- wapń 9% GDA
- witamina E 13%
- kwas foliowy 11%
- wartość energetyczna 700kcal.
http://www.sante.pl
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/07/omlet-podwojnie-migdaowy-z-orzechami.html