Wykonanie
Dawno go nie było na moim talerzu. Omlet to szybki i wartościowy pomysł na śniadanie. Ta wersja jest wyjątkowo smaczna, a za sprawą
mąki i
mleka migdałowego, omlet nabiera wyjątkowego smaku.

2
jajka3 łyżki
mąki migdałowejgarść
orzechów pecanszczypta
proszku do pieczeniamleko migdałowe firmy ALPRO (ok. 100ml)
oliwa
Oliwe rozgrzewamy na niewielkiej patelni. W miseczce roztrzepujemy
jajka, dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
mleko i posiekane
orzechy. Dokładnie mieszamy. Przelewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron ok. 2 minut.Omlet możemy zjeść
solo lub w towarzystwie
twarożku lub innych ulubionych dodatków.
Orzechów PecanOrzeszki Pecan to jedne z najszlachetniejszych orzeszków świata. Wyglądają i smakują podobnie do popularnych u nas
orzechów włoskich. Wspaniale smakują jako przekąska lub dodatek do potraw. Idealnie komponują się z
czekoladą, są nawet nieodzownym składnikiem pralinek orleańskich. Na bazie
orzechów pecan piecze się słynne ciasto pekanowe. Mogą też służyć jako kruszonka do ciast,
ciasteczek i placuszków. Najlepiej przechowywać je w lodówce. Można je również mrozić, dzieki
czemu będą świeże nawet 6 miesięcy po otwarciu paczuszki.
Orzechy Pecan są bogatym źródłem mikroelementów.100g tych orzeszków zawiera (dla osoby o dziennym zapotrzebowaniu 2000kcal)- magnez 35% GDA- cynk aż 50% GDA !!!- fosfor 43% GDA- żelazo 18% GDA- wapń 9% GDA- witamina E 13%- kwas foliowy 11%- wartość energetyczna 700kcal.http://www.sante.pl