Wykonanie

Udało mi się upiec pyszne ciasto które nazwałam
dyniowym brownie dlatego,że jest
czekoladowe,niskie,pyszne i
dyniowe.Jedyne,co odróżnia je od brownie to to,że to ciasto jest lekkie jak chmurka a brownie,jak wszystkim wiadomo jest raczej zbite i ciężkie.Mam jednak nadzieję,iż zgodzicie się ze mną,że nazwa brownie do tego ciasta pasuje:)Skladniki:1,5 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia4
jajka plus 4 łyżki
cukru200 ml puree z dyni(użyłam swojego,domowego)120 g ciemnej ale słodkiej
czekolady4 łyzki
mlekaNa polewę:100 g ciemnej,słodkiej
czekolady3-4 łyżki
mlekaprażone
migdały do posypania polewy
Czekoladę łamiemy na kawałki,wkładamy do rondelka,wlewamy
mleko i na malutkim ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia.
Jajka ubijamy z
cukrem do białości.Dosypujemy delikatnie
mąkę z
proszkiem do pieczenia,cały czas mieszamy.
Potem na zmianę dodajemy puree z dyni i
czekoladę.Gdy caisto uzyska jednolitą konsystencję,przelewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną
masłem i posypaną
bułką tartą lub
mąką.Blaszkę wkladamy do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika i pieczemy przez ok.25-30 min.Upieczone,przestudzone ciasto smarujemy rozpuszczoną z
mlekiem czekoladą i posypujemy prażonymi
migdałami.Smacznego:)