To danie inspirowane kuchnią chińską jest bajecznie szybkie w przygotowaniu. Obiecuję, ze przy jego przygotowaniu się nie napracujecie a całość zajmie nam nie więcej niż 20-25 minut. Co więcej do jego przygotowania nie potrzeba mieć wybitnych zdolności kulinarnych i nawet niewprawiony domowy kuchach świetnie sobie poradzi.Jeśli chcecie oszczędzić czas na przygotowaniu warzyw (umycie, krojenie) możecie użyć mrożonej mieszanki chińskiej czy orientalnej. Jednak przygotowując danie z własnych składników macie wpływ na jego skład i proporcje. j np. uwielbiam grzyby mun i zawsze dodaję ich dużo więcej niż jest w gotowych mieszankach.Doskonale komponuje się z ryżem lub makaronem ryżowym.SKŁADNIKI:2 pojedyncze piersi z kurczakaśrednia cebuladuża marchew½ czerwonej papryki½ kapusty pekińskiej70g pędów bambusa w plastrachgarść suszonych grzybów munsos sojowy150ml mleka kokosowegoolej do smażeniaprzyprawa orientalnakolendra (lub natka pietruszki) do posypaniaWYKONANIE:Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Lekko solimy i pozostawiamy do napęcznienia na kilka minut. Drobno kroimy.Piersi z kurczaka myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w dowolnej wielkości kostkę lub paski (wg. gustu). Mięso smażymy najlepiej w woku lub jeśli go nie mamy na zwykłej dużej patelni na podgrzanym oleju. Doprawiamy przyprawą orientalną. Dodajemy poszatkowaną w piórka cebulę i marchewkę pokrojoną w słupki a następnie kolejno drobno pokrojoną paprykę, posiekaną kapustę pekińską, grzyby mun i odsączone z zalewy pędy bambusa. Całość podlewamy mlekiem kokosowym, kilkoma łyżkami sosu sojowego i około pół szklanki wody. Dusimy pod przykryciem 8-10 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku sosem sojowym lub/i przyprawa orientalną.Posypujemy świeżą kolendrą lub natka pietruszki.Serwujemy z ryżem lub makaronem ryżowym.