Danie jest nieco czasochłonne ale efekt wynagradza włożoną w nie prace z nawiązką.Połączenie tradycyjnego francuskiego quiche z włoskimi dodatkami stanowi kompromis dla tradycji obu krajów i jest wyjątkowo smaczne. Quiche doskonale sprawdza się na niedzielny obiad lub kolacje ze znajomymi. Polecam!SKŁADNIKI:ciasto:100g maki pszennej tortowej100g maki pszennej krupczatki1000g zimnego masłaszczypta soli2 łyżki zimnej wodynadzienie:podwójna pierś z kurczakaokoło 10 kawałków suszonych pomidorów2 białe cebule2 ząbki czosnkugarść ciemnych oliwekgarść świeżej bazylii200ml słodkiej śmietanki 12%3 jajkasól, pieprz, gałka muszkatołowaPRZYGOTOWANIE:ciasto:Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolę lub groch. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.nadzienie:W międzyczasie zeszklić cebulkę wcześniej pokrojoną w piórka i wyłożyć na ciasto. Na patelni na której smażyliśmy cebulkę podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Na kurczaku ułożyć pokrojone suszone pomidory oraz oliwki.Śmietankę wymieszać z jajkami, solą, pieprzem, gałką i przeciśniętym czosnkiem. Wlać do formy. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.