Wykonanie
Quiche to bardzo uniwersalne danie. Każdy może skomponować swoje ulubione dodatki. Ja polecam wersję z słodkawym
porem i wyrazistym, doprawionym
kurczakiem. Świetne zarówno jako danie obiadowe jak i na kolację!
S kładniki :ciasto:100g
maki pszennej tortowej100g
maki pszennej krupczatki100g zimnego
masłaszczypta
soli2 łyżki zimnej
wodyopcjonalnie gotowe ciasto kruchenadzienie:podwójna
pierś z kurczakapor (bała i zielona część)2 ząbki
czosnkugarść ciemnych
oliwek200ml słodkiej
śmietanki 12%3
jajkasól,
pieprz,
gałka muszkatołowaSposób przygotowania :ciasto:Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana
masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego
suchą fasolę lub
groch. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w temperaturze 180 stopninadzienie:W międzyczasie
por pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce
oliwy. Wyłożyć na ciasto. Na patelni na której smażyliśmy
por podsmażyć
pierś z kurczaka pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić
solą i
pieprzem i ułożyć na podsmażonym
porze.
Śmietankę wymieszać z
jajkami,
solą,
pieprzem, gałką i przeciśniętym
czosnkiem. Wlać do formy. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.