Wykonanie
Quiche to w naszej rodzinie bardzo popularne danie. Spód można przygotować i podpiec wcześniej, oszczędzając czas a także podać go z dowolnymi składnikami, które mnajbardziej lubimy.W wersji z wyrazistymi
szparagami, słodkawym
groszkiem i
mięsnymi kabanosami stanowi pyszną propozycje obiadową lub kolacyjną. Smakuje zarówna na ciepło jak i na zimno.

SKŁADNIKI:Ciasto:100g
masła200g
mąki pszennejżółtko2 łyżki słodkiej
śmietankisólNadzienie:pół pęczka białych lub
zielonych szparagów¾ szklanki
groszku świeżego lub mrożonegocienkie
kabanosy150ml słodkiej
śmietanki 12%3
jajkasólbiały pieprzemząbek
czosnku50g
twardego seragałka muszkatołowaWYKONANIE:Ciasto:
Mąkę i
sól wsypujemy do miski. Dodajemy
masło pokrojone w kostkę. Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy
koperek i
wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. W ten sposób przenosimy do natłuszczonej formy. Odcinamy nadmiar z
boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 200 stopniach C przez 20 minut.Nadzienie:
Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem
soli i łyżeczki
cukru. Odcedzamy i kroimy w kawałki długości ½ średnicy formy. W podobnej długości kawałki kroimy
kabanosy. Na środku podpieczonego ciasta układamy promieniści
szparagi na przemian z
kabanosami. W luki
miedzy nimi wysypujemy świeży lub mrożony
groszek.
Jajka,
śmietankę,
starty ser, przeciśnięty ząbek
czosnku i
przyprawy mieszamy tworząc jednolitą masę. Zalewamy nią nadzienie i pieczemy jeszcze 15-20 minut w 180 stopniach C.