Jest to bardzo łatwe, nieskomplikowane danie. Jego podstawę stanową warzywa dzięki czemu jest lekkie i nie tuczące. Doskonale smakuje serwowane z ugotowanym na sypko ryżem. Zamiast suszonych papryczek chilli można użyć marynowanych papryczek ze słoika lub ostrej papryki.SKŁADNIKI:3-4 duże kalarepygarść suszonych grzybów (opcjonalnie)1l bulionusłoik koncentratu pomidorowego4-5 pomidory bez skórki lub puszka pelatti2 suszone papryczki chiliśrednia cukinia3 duże cebuleoliwa do smażenia6 kiełbas śląskichwarzywkopół pęczka posiekanej natki pietruszkiPRZYGOTOWANIE:Kalarepę pokroić w dużą kostkę, zalać bulionem. Dodać grzyby i gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą półtwarde. Następnie dodać pomidory, koncentrat i dwie pokrojone papryczki chili. Cukinię umyć, wydrążyć środek i pokroić w dużą kostkę. Dodać do kalarepy i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. W tym samym czasie na oddzielnych patelniach zeszklić cebule na oliwie oraz podsmażyć pokrojone w kostkę kiełbasy. Wszystko wymieszać razem, doprawiając warzywkiem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.