ßßß Cookit - przepis na Leczo z kalarepy

Leczo z kalarepy

nazwa

Wykonanie

Jest to bardzo łatwe, nieskomplikowane danie. Jego podstawę stanową warzywa dzięki czemu jest lekkie i nie tuczące. Doskonale smakuje serwowane z ugotowanym na sypko ryżem. Zamiast suszonych papryczek chilli można użyć marynowanych papryczek ze słoika lub ostrej papryki.
SKŁADNIKI:
3-4 duże kalarepy
garść suszonych grzybów (opcjonalnie)
1l bulionu
słoik koncentratu pomidorowego
4-5 pomidory bez skórki lub puszka pelatti
2 suszone papryczki chili
średnia cukinia
3 duże cebule
oliwa do smażenia
6 kiełbas śląskich
warzywko
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Kalarepę pokroić w dużą kostkę, zalać bulionem. Dodać grzyby i gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą półtwarde. Następnie dodać pomidory, koncentrat i dwie pokrojone papryczki chili. Cukinię umyć, wydrążyć środek i pokroić w dużą kostkę. Dodać do kalarepy i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. W tym samym czasie na oddzielnych patelniach zeszklić cebule na oliwie oraz podsmażyć pokrojone w kostkę kiełbasy. Wszystko wymieszać razem, doprawiając warzywkiem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/09/leczo-z-kalarepy.html