Wykonanie
Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziała, że go wykorzystam i wcale nie tylko dlatego, ze miałam akurat nadprogramowe, dojrzałe
banany. Lubie ciasta w których wykorzystuje się aromatyczne
przyprawy, pełnoziarnistą
mąkę i
trzcinowy cukier. Nie zawiódł mnie, a dzieciaki wyjadły go do ostatniego okruszka. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie. Przepis z książki „Nasze jedzenie – naturalnie!”.

SKŁADNIKI:(na formę 23cmx23cm)4
jajka150 g roztopionego
masła600g przejrzałych, obranych
bananów300g
maki pełnoziarnistej typ 2000150g
cukru150g
cukru trzcinowego muscovado100g
czekolady gorzkiej½ łyżeczki
soli½ łyżeczki
kardamonu½ łyżeczki
cynamonu¼ kulki
gałki muszkatołowej2 ziarna
ziela angielskiego2 łyżeczki
sodypolewa czekoladowa:150g
czekolady50ml
śmietanki kremówkiposypka/orzechy/wiórki kokosowe/płatki
migdałów wg gustuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka (
białka i
żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione
masło, oraz ugniecione widelcem
banany. Przygotowujemy
przyprawy:
kardamon mielimy w młynku do
kawy z
zielem angielskim. Przesiewamy przez sitko. Na tarce ścieramy
gałkę muszkatołową. Nie przerywając miksowania dodajemy do masy kolejno
mąkę,
cukier biały i muscovado,
sól,
kardamon,
cynamon,
gałkę muszkatołową,
ziele angielskie i
sodę. Dokładnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Na końcu dodajemy kawałki
czekolady. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Czekoladę dzielimy na kawałki i umieszczamy w małym rondelku ze
śmietanką. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż
czekolada się rozpuści a składniki połączą. Polewę wylewamy na upieczone ciasto dekorujemy ulubiona posypką lub orzechami/migdałami/wiórkami kokosowymi.