ßßß Cookit - przepis na Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziała, że go wykorzystam i wcale nie tylko dlatego, ze miałam akurat nadprogramowe, dojrzałe banany. Lubie ciasta w których wykorzystuje się aromatyczne przyprawy, pełnoziarnistą mąkę i trzcinowy cukier. Nie zawiódł mnie, a dzieciaki wyjadły go do ostatniego okruszka. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie. Przepis z książki „Nasze jedzenie – naturalnie!”.
SKŁADNIKI:
(na formę 23cmx23cm)
4 jajka
150 g roztopionego masła
600g przejrzałych, obranych bananów
300g maki pełnoziarnistej typ 2000
150g cukru
150g cukru trzcinowego muscovado
100g czekolady gorzkiej
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki cynamonu
¼ kulki gałki muszkatołowej
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki sody
polewa czekoladowa:
150g czekolady
50ml śmietanki kremówki
posypka/orzechy/wiórki kokosowe/płatki migdałów wg gustu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka (białka i żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione masło, oraz ugniecione widelcem banany. Przygotowujemy przyprawy: kardamon mielimy w młynku do kawy z zielem angielskim. Przesiewamy przez sitko. Na tarce ścieramy gałkę muszkatołową. Nie przerywając miksowania dodajemy do masy kolejno mąkę, cukier biały i muscovado, sól, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i sodę. Dokładnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Na końcu dodajemy kawałki czekolady. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Czekoladę dzielimy na kawałki i umieszczamy w małym rondelku ze śmietanką. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż czekolada się rozpuści a składniki połączą. Polewę wylewamy na upieczone ciasto dekorujemy ulubiona posypką lub orzechami/migdałami/wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/09/ciasto-bananowe.html