ßßß Cookit - przepis na Ogórki kiszone z liśćmi wiśni i porzeczki

Ogórki kiszone z liśćmi wiśni i porzeczki

nazwa

Wykonanie

W moim domu rodzinnym zawsze dodawało się do kiszonych ogórków liście wiśni i porzeczki. Robiła tak moja babcia i mama, teraz robię i ja. Dzięki temu dodatkowi ogórki zyskują lekko owocową, wytrawną nutę.
SKŁADNIKI:
(na duży słój 2l)
1kg ogórków gruntowych
4-5 ząbków czosnku
dwa duże kawałki korzenia chrzanu + 2-3 liście
gałązka młodych liści wiśni
gałązka czerwonej porzeczki
2 duże kopry z baldachami
1,5 łyżki soli
1l wody
WYKONANIE:
Słój wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut. Ogórki myjemy. Na dno słoja układamy liście chrzanu, połowę liści wiśni i porzeczki, dwa ząbki czosnku i korzeń chrzanu. Ogórki układamy ściśle obok siebie aż do wypełnienia słoika przekładając warstwy pozostałymi liśćmi, koprem, chrzanem i czosnkiem. Na wierzch słoja układamy liście chrzanu, wiśni i porzeczki oraz koper. Sól rozpuszczamy w 1l ciepłej wody. Zalewamy ogórki tak aby były całkowicie przykryte płynem. Słoiki zakręcamy. Ogórki są gotowe do jedzenia już po 2 dniach ale jeśli ktoś lubi mocniej ukiszone musi poczekać około tygodnia.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/08/ogorki-kiszone-z-liscmi-wisni-i.html