Wykonanie
Hola Espania! Pełna smaków i aromatów hiszpańska zupa z
krewetkami, chorizo,
szafranem,
papryką,
pomidorami,
selerem naciowym i
różowym winem. Cudo!

Składniki200g
krewetek w skorupkach (około 15 sztuk)1l
bulionu warzywnegobiała
cebula3 ząbki
czosnku3
łodygi selera naciowego2 duże
pomidoryduża
czerwona paprykaoliwa z oliwekkieliszek
różowego wina100g chorizo (w kawałku)
sól,
czarny pieprz,
szafrannatka pietruszkicytrynaSposób przygotowania
Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy głowy, wypłukujemy wnętrzności. Głowy i skorupy zalewamy
bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut a następnie odcedzamy. jeśli płyn zbyt bardzo się zredukował możemy dodać nieco
wody. Na
oliwie z oliwek szklimy posiekana w kostkę
cebulę, następnie dokładamy
czosnek i posiekany
seler naciowy a po kilku minutach obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę
pomidory oraz
paprykę w paski. Przykrywamy pokrywkę i dusimy około 7-8 minut. Warzywa przekładamy do przecedzonego
wywaru i dodajemy kieliszek
wina, pokrojone w dużą kostkę chorizo oraz dużą szczyptę
szafranu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Na końcu dodajemy obrane
krewetki i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy do smaku,
solą, świeżo mielonym
pieprzem i
cytryną. Podajemy udekorowane
natka pietruszki